Lafede.cat se suma al Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores amb dues activitats


La federació presenta la web AlertaDH.org que recull casos de vulneracions de drets humans per part d’empreses multinacionals, i un debat sobre mesures econòmiques post Covid19 amb mirada de Justícia global. 

 

Del 25 de juny a l’1 de juliol se celebra el Fòrum Social de les Economies Transformadores-FSMET. Aquest fòrum havia d’organitzar-se de forma presencial a Barcelona, però la pandèmia de la Covid19 ha obligat a traslladar-lo a l’espai virtual (consultar el programa complet). Lafede.cat ha organitzat dues activitats amb l’objectiu de denunciar vulneracions de drets humans, però alhora generar alternatives per a fer-hi front des de la Justícia global.

Propostes per a una economia per a la Justícia global

Dilluns 29 de juny, a les 18.30h se celebra el debat ‘Economia per a la vida. Propostes post Covid19’, per aprofundir en mesures econòmiques concretes que es podrien implementar per a donar una resposta diferent a la crisi social i econòmica provocada per la pandèmia. Es parlarà de la cancel·lació del deute extern que tenen els països del sud global empobrit, 40 bilions de dòlars el 2020 segons la campanya Jubilee Debt; de les propostes que fan des de la Plataforma fiscalitat justa per a millorar la recaptació d’impostos i augmentar la qualitat dels serveis públics i, finalment, de la Renda Bàsica Universal. En parlaran Iolanda Fresnillo, sociòloga, activista de la Plataforma per l’Auditoria del Deute, i investigadora i consultora sobre deute, desenvolupament, finances responsables i polítiques públiques; Xavi Casanovas, coordinador i portaveu de la Plataforma fiscalitat justa, ambiental i solidària i vicepresident de Lafede.cat; i David Casassas, professor de teoria social i política en la UB, membre de l’Observatori DESC i expert en Renda Bàsica Universal.

 

 

Control de les empreses multinacionals

D’altra banda, el Grup d’Empresa i drets humans que integren 15 entitats de Lafede.cat i la Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a Colòmbia presentarà el proper dimarts 30 de juny, a les 18h, la web AlertaDH.org que recull casos de vulneracions de drets humans per part d’empreses de matriu catalana o espanyola, i es presentarà el llibre  “A dónde va el capitalismo español, relacionat amb la temàtica.  La web Alerta DH és fruit del treball que va començar el Grup d’Empresa i drets humans el 2015, arran de la investigació realitzada a Buenaventura (Colòmbia). Llavors es van denunciar al Parlament els greus impactes socials i mediambientals que l’empresa catalana TCB estava provocant a la ciutat costera colombiana. Des d’aleshores el Grup ha recollit nombrosos exemples d’altres casos de conflictes socials i vulneracions de drets humans comesos arreu del món per part d’empreses catalanes que operen a l’exterior.

Després de la presentació de la web el periodista de TV3 Iván Gutiérrez Gómez, parlarà amb l’Erika González i el Pedro Ramiro, de l’Observatori de les Multinacionals a Amèrica Llatina, autors del llibre, “A dónde va el capitalismo español“, i dues de les persones que més seguiment han fet del comportaments de les multinacionals de matriu espanyola.