Rebuig davant la repressió: 15 d’abril manifestació


Una desena d’entitats i organitzacions, entre elles Lafede.cat, han presentat aquest matí l’Espai Democràcia i Convivència, hereu de la Taula per la Democràcia, per defensar les institucions catalanes, les llibertats i la cohesió social. L’Espai convoca una manifestació el 15 d’abril, just quan farà sis mesos de l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez.

Presentació de l’Espai Democràcia i Convivència a Lafede.cat. foto: Lafede.cat

L’Espai Democràcia i Convivència és hereu de l’antiga Taula per la Democràcia i té per objectiu aglutinar consensos i defensar les institucions catalanes, la convivència, la cohesió social i els drets i llibertats de la ciutadania. Neix en un context de repressió amb l’empresonament dels líders d’Òmnium Cultural i l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, i els sis polítics catalans, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Forn, Josep Rull i Jordi Turull; i l’exili de Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Anna Gabriel, Marta Rovira i Carles Puigdemont, ara detingut per la policia alemanya al nord del país.

“En un moment on la democràcia i els drets estan en perill, calen espais com aquests, de diàleg i pluralitat per donar una resposta unitària davant la repressió i la falta de llibertats”, explicava Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, durant la presentació de l’Espai aquest dimarts 27 de març al matí. “Ens preocupa que la societat civil estigui sent investigada pel lliure exercici de la llibertat d’expressió i que tinguem presos preventius per raons polítiques”, remarca Tono Albareda, president de Lafede.cat, i una de les entitats impulsores. És per tot això que es crea aquest espai transversal, que organitzarà diverses activitats, entre elles una manifestació el diumenge 15 d’abril a les 11 hores al Passeig de Gràcia de Barcelona, data en què farà sis mesos de l’empresonament dels presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana. Els impulsors fan una crida a la mobilització ciutadana sempre des del pacifisme i la resistència no violenta, les línies que s’han dut a terme des de l’inici, tal i com queda recollit al manifest fundacional llegit a la roda de premsa que ha acollit la seu de Lafede.cat.

L’Espai agrupa sindicats, entitats veïnals i de la societat civil i ONG. El grup impulsor està format per: l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Assemblea Nacional Catalana (ANC), Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC),  CCOO de Catalunya, Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC), Lafede.cat-Organitzacions per a la justícia global, Òmnium Cultural, Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Unió de Pagesos i UGT de Catalunya.

Presentació de l’Espai Democràcia i Convivència a Lafede.cat. foto: Lafede.cat

 

MANIFEST

ESPAI DEMOCRÀCIA I CONVIVÈNCIA. VALORS I FINALITATS

Les entitats, sindicats i organitzacions de la societat catalana que conformen l’Espai Democràcia i Convivència, defensem i compartim els següents valors:

  • Ens aplega la necessitat de donar una resposta unitària en defensa de les institucions catalanes, els drets fonamentals, el dret que té el poble català a decidir el seu futur polític i la democràcia.
  • Manifestem preocupació per la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques i la polarització social produïda en l’actual situació, del país.
  • Ens constituïm en un espai plural i unitari per defensar les institucions de Catalunya i els drets i llibertats fonamentals dels ciutadans, ciutadanes, i la cohesió social.
  • Considerem que els problemes polítics han de tenir una resposta política i no repressiva i, per això, demanem a totes les institucions catalanes, de l’estat i europees a cercar les formes i espais pel diàleg i la negociació política.
  • Fem una crida a la societat catalana a respondre d’una manera pacífica i ferma en defensa de les institucions, del respecte a la diversitat del país i dels drets fonamentals, a favor del diàleg.
  • Ens comprometem a respondre de manera coordinada davant de qualsevol acció que conculqui els drets fonamentals i a treballar per la convivència, la cohesió social i el diàleg. Davant d’aquests fets no descartem cap forma pacífica de mobilització i resposta de país.

 

Presentació de l’Espai Democràcia i Convivència a Lafede.cat. foto: Lafede.cat