Regular la IA per a no reproduir violències: propostes per a les administracions


Lafede.cat, juntament amb Algorace i Algorights, presenta un document que recull propostes pràctiques i principis perquè les administracions públiques regulin la Intel·ligència Artificial i no reprodueixin biaixos i violències estructurals presents a la societat. el document inclou un Decàleg per a la Justícia de Dades, amb 10 idees per avançar cap a una IA que respecti drets.

Fruit dels debats i tallers de les II Jornades DAR – Democràcia Algoritmes i Resistències, organitzades a Madrid el juny de 2023 per part d’Algorace, Algoritghts i Lafede.cat, es publica el document de conclusions “Propostes per a regular la Intel·ligència Artificial des d’una perspectiva de drets”. Aquest text parteix del coneixement col·lectiu de les persones participants a les jornades, és a dir, de sabers tècnics, socials, de justícia global, antiracistes i feministes.

El document té com a objectiu principal fomentar que les administracions públiques tinguin elements reguladors per a evitar que els sistemes automatitzats reprodueixin biaixos i violències estructurals. A més, les propostes que es recullen aposten per descolonitzar la tecnologia i utilitzar-la com a eina de canvi social, antiracista i feminista. Un altre element central de les propostes és promoure la participació de la societat civil i la cultura democràtica en el desenvolupament dels algoritmes i de tota la cadena de producció de la IA.

La publicació d’aquest recull de propostes es dona una setmana després de què el Consell Europeu, presidit per l’Estat Espanyol i l’EuroParlament, hagi arribat a un acord per l’AI Act, el reglament sobre la IA a la Unió Europea. És un moment clau per a posar sobre la taula la importància d’una regulació de la Intel·ligència Artificial que garanteixi els drets fonamentals i la participació de la societat civil en la definició de les polítiques de IA i en tota la cadena de producció d’aquesta tecnologia.

Un decàleg per a la Justícia de Dades

A més de les recomanacions recollides al text, el document inclou una proposta de 10 idees per tal d’avançar cap a una IA que respecti els drets. Entre elles, s’apunta a la sobirania de les dades i a la necessitat de garantir-ne l’accés i la governança col·lectiva, a la restricció de la recollida de dades només per a conèixer millor situacions de vulnerabilitat, o a la proposta de creació d’organismes de participació ciutadana com ara la figura del Defensor del Poble Datificat o el Consell Popular de la Dada. En aquest vídeo es resumeix aquest decàleg i el podeu descarregar en català aquí.

 

Més informació