Treballem pels pressupostos 2017. El Govern podria incomplir les seves promeses


El Govern aprovarà el projecte de llei dels pressupostos el proper 29 de novembre i podria incomplir les seves promeses d’augment del pressupost en matèria de cooperació, pau i drets humans. Lafede.cat ha iniciat una ronda de reunions amb tots els partits polítics i ha demanat reunió urgent amb el Conseller Romeva per exigir l’augment del pressupost de cooperació, tal i com estableix el Pla director de cara al 2017, després de comprovar que la proposta actual del Govern no ho garanteix. Lafede.cat s’ha adherit a la manifestació convocada el proper dissabte 19N «Es pot fer ara. Per uns pressupostos socials».

http://www.elpunt.cat

Foto: www.elpunt.cat

 

El 2008 l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament-ACCD gestionava un pressupost de 48 milions d’euros. Aquest any, vuit anys després, el pressupost ha estat de 8 milions d’euros. Sis vegades menys. Després de molt treball de reivindicació i denúncia del sector, el Pla Director de Cooperació 2015-2018 va recollir el compromís d’augmentar la partida pressupostària del Govern, de manera sostinguda, amb l’objectiu d’arribar al 0,4% -dels ingressos corrents incondicionats- el 2018. En el moment d’aprovar-se (2015) Lafede.cat va qüestionar que amb un pressupost inicialment tan baix es pogués portar a terme una política pública seriosa. El Conseller Romeva, en la seva primera compareixença al febrer, es va comprometre públicament a arribar al 0,4% i va reiterar el seu compromís el juliol de 2016 en la presentació del Pla Anual de 2016.

El Pla director fixa augments concrets: 5 milions d’euros durant l’any 2016, 10 milions el 2017 i 10 milions el 2018. Ja que durant el 2015 i el 2016 el pressupost de l’ACCD ha estat només de 8.610.545 euros, el del 2017 hauria de ser de 23 milions d’euros. La proposta presentada pel Govern al Consell d’Administració de l’ACCD ha posat en alerta a Lafede.cat ja que només es contemplen 17,4 milions d’euros, sis menys dels previstos. D’altra banda, es desconeix quin pressupost es proposa per a altres partides clau per a les polítiques de pau i drets humans, com ara les dependents de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament.

Membres de la Junta directiva de Lafede.cat han iniciat una ronda de reunions amb tots els partits per exigir l’augment del pressupost el 2017, tal i com estableix el Pla director. Lafede.cat buscarà el seu compromís a través d’algun posicionament explícit per al compliment del Pla director,  en el marc de la Comissió d’Acció Exterior i Cooperació-CAECRIT. A banda del tema pressupostari, Lafede.cat està molt preocupada per la possibilitat que es modifiqui la Llei de creació de l’Agència Catalana de Cooperació i es faciliti l’entrada de fons privats per finançar-la. Igualment treballa perquè el Departament d’Economia traspassi a l’ACCD tot el pressupost en bloc, per tal que no hagi d’endeutar-se amb una entitat financera privada per poder dur a terme la seva acció. La Junta de Lafede.cat considera que, malgrat les declaracions del nou Govern, tots aquests entrebancs continuen demostrant poca voluntat real de treballar per la justícia global i de construir, en el curt i mig termini, una política pública seriosa de cooperació, pau i drets humans.

La presidenta de Lafede.cat, Míriam Acebillo, ha demanat una reunió urgent amb el conseller Romeva per transmetre-li les demandes polítiques i pressupostàries de Lafede.cat de cara el proper 2017. Segons la presidenta: «Dediquem 7.000 milions d’euros a pagar el deute i podem reservar 5 milions d’euros per al Circuit de Catalunya però no els 6 que calen per complir els compromisos establerts en cooperació internacional. Som un país que no ha parat de demostrar que volem ser i actuar diferent a l’escena internacional a través, per exemple, de la solidaritat amb les persones refugiades. Recentment les entitats hem portat al cor de Nacions Unides una proposta pionera com el Centre d’Avaluació d’Empreses pel qual mitja Europa ens felicita, i tothom ens dóna suport al Parlament, però calen diners per fer-lo realitat». Un dels temes a l’agenda amb el Conseller Romeva és el Centre d’Avaluació dels Impactes de les Empreses a l’Exterior recentment aprovat al Parlament i que situaria Catalunya a l’avantguarda de la defensa dels drets humans a Europa.

En la línia de reclamar uns pressupostos més socials Lafede.cat s’ha adherit, juntament amb una cinquantena d’organitzacions i plataformes associatives, a la convocatòria de manifestació del proper 19 de novembre a les 17:30 a la Plaça Universitat. Sota el lema «Es pot fer ara. Per uns pressupostos socials», el manifest de la convocatòria recull les demandes bàsiques del sector, explicitades en el document marc de la Plataforma Pobresa Zero-Justícia Global: implementar una política pública de cooperació internacional coherent i justa ; destinar una partida equivalent al 0,7% dels ingressos corrents incondicionats de la Generalitat de Catalunya, i garantir la coherència de polítiques. Patrícia  Cantarell, vocal de Lafede.cat, serà una de les portaveus de la plataforma convocant.