17O: les entitats demanen un nou contracte social


El CCCB acull un diàleg entre Itziar González i Josep Ramoneda per abordar les línies bàsiques de treball per combatre les desigualtats organitzat per la plataforma Pobresa zero – Justícia global.

Cada 17 d’octubre, Dia Internacional per a la erradicació de la pobresa, la plataforma Pobresa zero – Justícia global —creada el 2012 i que compta amb el suport de més de 3.200 entitats, sindicats, col·legis i universitats, entre elles Lafede.cat— aprofita aquesta data per reivindicar i exigir mesures urgents per fer front a la falta de recursos de milers de persones.

La pobresa existeix arreu del món: 1.400 milions viuen en extrema pobresa i 900 milions pateixen fam, no tenen accés aigua potable i altres serveis bàsics com sanitat o educació, segons d’Intermón Oxfam. Aquestes dades son conseqüència del model comercial mundial i els interessos internacionals, dels conflictes armats, l’emergència climàtica, discriminacions i vulneracions drets drets humans.

Aquesta xacra, però, és global. A Catalunya afecta al 21’3% de la població, segons l’Enquesta de condicions de vida de Idescat que analitza les dades de 2018. Qui pateix més la vulnerabilitat econòmica son les persones majors de 65 anys, les dones i les persones d’origen immigrant. Aquesta, de retruc, afecta a un terç dels menors i una de cada quatre famílies amb fills. Aquestes xifres es tradueixen amb més desnonaments per impagaments de lloguers o hipoteques, talls o dificultats per pagar els subministres bàsics com la llum o l’aigua, falta d’alimentació, entre d’altres conseqüències materials, psicològiques i de salut.

Acte Pobresa Zero al CCCB

Per abordar aquesta situació, la plataforma Pobresa zero – Justícia global vol parlar d’un “nou contracte social per combatre les desigualtats” amb l’objectiu que marca les línies bàsiques que hauria de tenir un pacte global que serveixi com a eina de lluita contra la pobresa, l’exclusió i les desigualtats i per construir una societat més justa i inclusiva.

El debat s’abordarà amb un diàleg entre l’arquitecta i activista Itziar González i el filòsof Josep Ramoneda, que serà moderat per la periodista Milagros Pérez Oliva. Tindrà lloc el pròxim dijous 17 d’octubre a les 10:30h al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (carrer de Montalegre 5).

Després del diàleg, a les 12h, es llegirà el manifest 2019 de Pobresa Zero – Justícia Global.