20 recomanacions culturals de Lafede.cat per a les vacances


Les vacances d’estiu han de ser un moment per a descansar i no fer res, però també poden ser una oportunitat per devorar aquell llibre, anar a aquella exposició o mirar aquella sèrie que ens va quedar pendent durant el curs. La Junta i l’Equip tècnic de Lafede.cat, com ja van fer l’any passat, proposen una vintena de recomanacions culturals per gaudir d’un estiu ple de Justícia global.

Fotogrames de la pel·lícula “Promising Young woman”, la sèrie “Borgen” i l’exposició sobre el psiquiatra Francesc Tosquelles al CCCB

PEL·LÍCULES

Aquesta versió guatemalteca del mite de La llorona es mou entre el thriller i el cinema fantàstic. És una recreació del judici per genocidi contra Rios Montt, on les dones indígenes ixils són les protagonistes.

És una pel·lícula amb un discurs antiracista i sobre les desigualtats socials. El protagonista és un home tetraplègic blanc, ric i elegant mentre que l’altra protagonista que el cuida, renta, li dóna de menjar i el treu a passejar, és un migrant africà, pobre i poc distingit. És una comèdia amb el toc de drama necessari, on la música també hi juga un paper important.

En aquesta història entre el thriller i la comèdia negra, la directora ens mostra les secuel·les d’una dona que ha patit abusos sexuals de jove i porta una doble vida. Una impactant història de venjança a les “manades” i de visibilització de les violències sexuals que pateixen les dones.

És un clàssic i una pel·lícula per a qualsevol que vulgui intentar entendre què passa a Palestina, què signifiquen conceptes com ocupació o colonització. Annemarie Jacir és va convertir en la primera directora palestina en rodar una pel·lícula centrada en la recuperació de la memòria històrica. Saleh Bakri, que n’interpreta un dels protagonistes, és un dels grans actors palestins actuals, fill de l’actor i director Mohammad Bakri.

SÈRIES

És una sèrie juvenil que et crida l’atenció amb la pregunta «Podries estimar a un nazi?». Et fa pensar fins a quin punt és detectable la radicalització del jovent per grups d’extrema dreta (i per quins mitjans pot donar-se), en aquest cas a Noruega. També és interessant comprovar l’amalgama de pensaments, idees i discursos que va tenint el protagonista (quins amaga en públic, quins no…), i com d’a prop o llunyans estan de la nostra realitat.

Co-creat i coprotagonitzat per Steve Martin, amb Martin Short i Selena Gomez, que interpreten a tres persones aficionades al podcast de crim real que, en descobrir que s’ha produït un assassinat real al seu edifici d’apartaments de luxe de Nova York, decideixen muntar el seu propi podcast mentre intenten descobrir qui és la persona culpable: Nova York, humor i misteri!

Què passaria si per determinades circumstàncies perdessis la documentació que acredita que ets una persona amb plens drets de ciutadania i anessis a parar a un centre d’internament? Se’t tractaria diferent que a la resta de companyes del centre pel fet de ser blanca? Fins a quin punt la documentació i el color de la teva pell determinen el teu futur? Si voleu saber les respostes, no us perdeu aquesta minisèrie basada en fets reals que ens mostra cruament com de fàcil es poden perdre els drets i també com la humanitat i la solidaritat són inherents en l’ésser huma, fins i tot en moments de desesperança.

Per amants del thriller polític, torna aquesta sèrie que explica els jocs de poder, els interessos ocults i les tensions que es donen dins l’engranatge dels partits polítics i dels grans mitjans de comunicació a Dinamarca, aquesta vegada, amb una trama a escala global i amb rerefons ecologista.

És Impossible no empatitzar amb les supervivents a la violència que protagonitzen aquesta sèrie (una treballadora d’una fàbrica i una candidata a l’alcaldia). Alhora, s’hi retraten molt bé actes i actituds masclistes quotidianes de la societat basca, i de tota societat patriarcal.

Sèrie d’animació d’origen francès, basada en els llibres il·lustrats de la Pénélope Bagieu que explica la vida de 30 dones revolucionàries. Ideal per a veure-la amb criatures!

LLIBRES

És un llibre de comèdia autobiogràfica escrit pel còmic sud-africà Trevor Noah. Explica la seva infància i joventut durant l’època de l’apartheid al país i les discriminacions que va patir ell i la seva família.

Per sobre de tot, una història d’amistat. Els Grans Optimistes ens parla de la pandèmia de VIH al Chicago dels anys 80. Explica històries d’alliberament, d’estigma, d’lgtbifòbia i d’activisme. Els seus protagonistes son joves amb ganes de viure i ho fan en xarxes de suport i cures que substitueixen la manca d’infraestructura mèdica i l’abandonament familiar.

El llibre explica la investigació etnogràfica i científica portada a terme per Anna Lowenhaupt Tsing, en la qual, mitjançant l’anàlisi de la globalització de la cadena productiva del bolet Matsutake, l’autora reflexiona sobre els límits del sistema capitalista i la creació de nous mons basats en la resiliència i la interdependència.

En aquesta novel·la no hi ha una defensa de la natura com un lloc idílic on curar tots els mals de la humanitat. No és tampoc una novel·la distòpica, però sí que explora la condició humana i les relacions humanes en una situació d’adversitat. En l’intent de sobreviure sense allò que el progrés ens ha portat, les relacions es modifiquen, acceptem allò que no hauriem acceptat mai i realitzem actes desconeguts per a nosaltres.

PODCAST

Juanlu Sánchez tracta un tema al dia una mica més a fons del que els mitjans convencionals permeten, convidant persones expertes. Podeu començar escoltant dos capítols (part 1 i part 2) que va fer amb la periodista Olga Rodríguez els dies de la cimera de l’OTAN a Madrid, per desmilitaritzar les ments.

TEATRE

Tant si heu llegit el llibre homònim d’Irene Solà com si no, no us podeu perdre aquest estiu la seva versió en obra de teatre de la mà de la companyia La Perla 29. La podeu veure a la Biblioteca Nacional de Catalunya fins a finals de juliol, i si no a partir de setembre!

EXPOSICIONS

Una exposició que et convida a reflexionar sobre les convencions i les injustícies del sistema capitalista i de la seva hegemonia global. Parla de les violències estructurals, d’opressors i oprimits, de privilegis. Ens fa una pregunta sense oferir cap resposta: pot el consum de missatges polítics, més que les mercaderies benignes, forjar l’alienació per motivar una revolta col·lectiva?

Fins el 28 d’agost es pot visitar aquesta exposició sobre el psiquiatra Francesc Tosquelles, desconegut per a moltes persones. Tosquelles va revolucionar la manera en què s’entenia la salut mental i les institucions psiquiàtriques a mitjans del segle passat. Primer a l’Estat Espanyol i més tard a França, Tosquelles va qüestionar la medicalització i l’aïllament, així com els biaixos patriarcals, colonials, racistes i capacitistes en les institucions psiquiàtriques. Entre d’altres, Tosquelles va treballar de la mà d’un altre gran psiquiatre, Frantz Fanon, qui es considera un dels pensadors més rellevants al voltant de la descolonització i la psicopatologia de la colonització i lluitador anticolonial. Com deia Tosquelles, “quan ens passegem pel món, el que compta no és el cap, són els peus”. Com pensem i sentim dependrà de les realitats que hem trepitjat. Sens dubte, una petita joia que no us podeu perdre.

MÚSICA I ALTRES

Si voleu gaudir de bona música durant una estona poseu-vos els cascos i doneu-li play a aquest meravellós concert de Mika a la Filarmónica de París que va fer l’octubre de l’any passat.

Nosaltres és un festival que aposta per la comunitat, la sostenibilitat i la cultura. Ens apropa a propostes culturals emergents, un espai de trobada de la cultura local d’una forma més reivindicativa, activa i en xarxa. Pels més petits de la casa, per exemple, el 25 d’agost es pot anar a escoltar PolNord, un cantautor de música infantil que ens parla de l’emergència climàtica.