#20D Polítiques per a la justícia global?


 

Creieu que les devolucions en calent que practica la Guàrdia Civil són compatibles amb el dret humà a l’asil? Esteu d’acord en canviar la llei per acollir més persones refugiades? Com garantireu la prohibició de no transferir armes a països o grups armats quan existeixi un risc important que siguin utilitzades per cometre violacions dels drets humans?  Aquestes són tres de les deu preguntes que Lafede.cat ha adreçat a totes les formacions polítiques catalanes amb representació a les Corts espanyoles. Davant la important cita electoral, Lafede.cat ha fet un seguit de preguntes relacionades amb alguns dels temes clau de la seva agenda la crisi de les persones refugiades, la coherència de les polítiques d’acció exterior amb la resta, i la llei mordassa i ha recollit les seves respostes en un document. Han contestat Ciutadans, Democràcia i Llibertat, el Partit Popular, Esquerra Republicana de Catalunya i En Comú Podem. El PSC només ha contestat dues preguntes.

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat ha recopilat també la informació del que diuen els partits sobre refugi i asil als seus programes.

congreso_2

Les iniciatives de les ONG per al 20D

Les propostes de les organitzacions per fer sentir la seva veu amb ocasió de les eleccions  generals són molt diverses: trobem des de noves eines especialitzades, a campanyes i documents de demandes o reflexió. Així Oxfam Intermon, en coordinació amb moltes altres organitzacions, ha endegat Poletika, una innovadora eina-web que analitza els programes electorals dels principals partits en matèria d’infància i educació, cooperació i conflictes internacionals, sanitat, fiscalitat o canvi climàtic, entre d’altres.

Save the Children per la seva banda ha organitzat la seves pròpies “Votacions infantils” i ha demanat als principals líders polítics pels seus compromisos amb la infància. Sos Racisme, com a totes les campanyes electorals, posa en marxa els seus “Mistos electorals. Apaguem els discursos electorals que encenen focs de racisme”. Amb aquesta iniciativa Sos Racisme analitza i fa seguiment dels discursos emprats pels partits polítics per tal denunciar possibles continguts racistes o propostes discriminatòries.

Fundipau i Cristianisme i Justícia, han publicat dos documents específics per a aquest 20D: els primers, en la seva línia habitual, a partir de les demanen als partits de Vuit compromisos amb la cultura de pau, la seguretat humana i el desarmament han elaborat els Compromisos de pau del per al 20D, els segons han editat un quadern resum de reflexions amb el títol Què ens juguem en aquest any electoral?