#25N Lliures i en pau: contra les violències de gènere arreu


Per aquest 25 de novembre, Dia Internacional per a la No violència contra les Dones i les Nenes, Lafede.cat se suma a la convocatòria unitària, i porta a Catalunya la campanya de l’ONU “Dones lliures, dones en pau».

cartel-campac3b1a_mujeres-libres-mujeres-en-paz

«El saber feminista és imprescindible per acompanyar i guiar la transformació social». Lafede.cat, a través de la seva Comissió de Gènere, participa a l’espai de confluència Novembre feminista, i subscriu totalment el contingut del manifest unitari «No morim, ens maten»: «la violència contra les dones és la més greu, sistemàtica i impune vulneració dels drets humans de la meitat de la població de la nostra cultura occidental». El manifest denuncia la cultura masclista que «estimula, consent i atia l’ús de la violència contra les dones» a través de la militarització de les societats, la feminització de la pobresa o els racismes, entre d’altres, i les diferents formes de violència estructural i institucional.

La Comissió de Gènere de Lafede.cat porta a Catalunya la campanya de l’ONU, “Dones lliures, dones en pau. Actúa, les violències de gènere no entenen de fronteres”, de la mà del Grup de gènere de la Coordinadora estatal d’ONGD i d’altres set coordinadores autonòmiques d’ONG. Aquesta campanya proposa estendre la mobilització fins el 10 de desembre, Dia Internacional dels drets humans, i omple el focus cap a algunes de les manifestacions de les violència de gènere al món: «les dones constitueixen el 70% de les persones que viuen en extrema pobresa; 800 dones moren cada dia per causes prevenibles durant l’embaràs i el part, i 2 milions de nenes entre 5 i 15 anys són víctimes de tracta». El manifest de la campanya denuncia la violència econòmica exercida a través de les retallades en polítiques socials i de lluita contra la pobresa que provoquen un major empobriment dels sectors més fràgils, i reclama mantenir i ampliar la inversió social i la protecció social, donant prioritat a les dones en situacions vulnerables. Lafede.cat i la resta de coordinadores autonòmiques demanen més recursos per a les polítiques de cooperació i per polítiques i accions per al empoderament de dones empobrides, com a element indispensable per a la consolidació del Pla d’Acció de Beijing, i la posada en pràctica de l’objectiu d’gualtat de gènere inclòs a l’Agenda d’Objectius de Desenvolupament Sostenible 2015-2030. El 10 de desembre les organitzacions de la Comissió faran una acció reivindicativa al carrer.