Aquí sí, Catalunya acull: reaccionem, mostrem el nostre suport a les persones refugiades


Lafede.cat com a membre de la plataforma Stop Mare Mortum convoca a un acte de suport amb les persones refugiades que tindrà lloc demà 4 de setembre.stopmaremortum4S

A Catalunya moltes organitzacions treballen donant suport a les persones refugiades des de fa molts anys, Asil.cat és una de les plataformes que agrupa a aquestes entitats, i les organitzacions de Stop Mare Mortum treballen també en temes d’immigració. Asil.cat recorda que des del 2013 creix el nombre de persones refugiades a la Unió Europea a causa dels diferents conflictes que assoten països propers geogràficament a la Unió Europea o dins de la mateixa Europa. Durant els últims dos anys moltes ONG, i sobretot amb motiu del Dia de les Persones Refugiades, moltes ONG van presentar dades i informes que alertaven de la gravetat de la situació.

Les ONG saluden la reacció solidària de la ciutadania i dels ajuntaments però recorden que la protecció de les persones refugiades depèn sobretot d’un marc legal molt restrictiu, que no permet fer front a la desbordant i injusta situació actual. Asil.cat recorda que ja hi ha una bossa important de persones que han sol·licitat l’asil i estan pendents de resposta i que els recursos destinats actualment a l’acollida i acompanyament de les persones refugiades són insuficients. La Generalitat de Catalunya va aprovar un pla de protecció internacional a Catalunya al gener de 2014 amb un dotació mínima que inclou mesures que encara no s’han desplegat.

D’altra banda, Stop Mare Mortum considera refugiat a «tota aquella persona que es veu obligada a marxar del seu país per raons bèl·liques, econòmiques, d’orientació sexual o qualsevol altra vulneració de drets que posi en perill la seva vida”. Les ONG demanen no fer “categories” de refugiats de primera i de segona.

Les ONG consideren que les mesures més efectives són de caràcter polític i demanen a la ciutadania que manifestin de manera activa la seva solidaritat amb les persones refugiades i el seu rebuig a la gestió política que s’està fent del tema des de Catalunya, l’estat espanyol i la UE. Per això, sota el lema “Aquí sí, Catalunya acull”, les organitzacions de Stop Mare Mortum convoquen una concentració amb espelmes demà, 4 de setembre a les 18:30 hores davant del poliesportiu de l’Estació del Nord a Barcelona. Stop Mare Mortum presentarà allà mateix una proposta de moció perquè els diferents partits polítics la portin als seus plens municipals.

Algunes de les ONG federades ja han obert campanyes específiques de suport econòmic o tenien ciberaccions obertes, i d’altres ho faran els propers dies

Com col·laborar amb les entitats federades que donen suport a les persones refugiades:

ACNUR:

Signatures, campanya L’asil és de tots

Associar-se o fer donacions 
CCAR:

Signatures, Campanya UErfanos

Associar-se o fer donacions
Creu Roja:

Signatures, Campanya Protect Humanity

Associar-se o fer donacions