Canviar l’escola per canviar el món, nou vídeo de Lafede.cat


Coincidint amb l’inici de curs Lafede.cat publiquem el vídeo resum de la II Trobada Canviar l’escola per canviar el món celebrada el passat mes de febrer i estrenem el nou Punt d’informació temàtic sobre Educació per a la Justícia global.

Avui milers de nens i nenes tornen a l’escola, on passaran moltes hores i on aprendran a construir-se com a ciutadans i ciutadanes crítiques. A Catalunya moltes escoles, conscients que els nens i nenes d’avui s’enfrontaran en el futur a reptes immensos, treballen per fer de les seves aules, espais emancipadors i de compromís amb el món.

Alguns dels projectes que es treballen en aquestes escoles es van presentar a la II Trobada Canviar l’escola per canviar el món, que Lafede.cat va organitzar el febrer d’aquest any. Professionals de l’educació transformadora, organitzacions socials i administracions es van trobar per intercanviar experiències educatives, relacionades amb les migracions, el refugi o la justícia climàtica, entre altres. Ara, Lafede.cat publica el vídeo resum de la trobada, on van participar com a convidats del Sud Valter Leite, coordinador polític- pedagògic de les escoles itinerants de MST –Moviment sense Terra i Fatima Shehu Imam, directora de la Xarxa d’Organitzacions de la Societat Civil de Borno (Nigèria). Durant les jornades, Leite va explicar que «des dels inicis del MST, les educadors i educadors han vist necessari lligar l’escola a les exigències de la vida, perquè l’escola o bé treballa per un projecte emancipador o treballa per un projecte d’alienació» i Shehu Imam, de l’estat on actua Boko Haram, va insistir que «l’educació és l’última línia de defensa i l’eina per canviar la mentalitat.”

En la mateixa línia i tal com diu al vídeo, Jordi Domènech, professor de l’Institut Marta Estrada de Granollers i que forma part de la Plataforma EduglobalSTEM que integra els coneixements cientificotècnics en un marc ètic, assegura que el rol del professorat és el d’intèrpret del currículum: “hem de saber connectar-lo amb la realitat.». Per la seva part, Maite Villaverde, professora de l’INS Miquel Biada de Mataró i impulsora d’un projecte d’Aprenentatge-Servei sobre finances ètiques, expressa que: “les ONG treballen en primera línia,i tant el professorat com l’alumnat es motiva en veure que allò que ensenyen i aprenen està connectat amb la vida i amb la feina de les organitzacions”. Adriana Torroella, ex-alumna de l’INS La Llauna de Badalona, va compartir la seva experiència de treball amb l’Assemblea de Cooperació per la Pau: “he tingut l’oportunitat de donar un enfocament humanitari al treball de recerca; i a nivell curricular destaca el fet de treballar amb un llenguatge a favor de la transformació social: ara enlloc de dir dones esclaves, parlo de dones esclavitzades»

Tothom coincideix que treballar en xarxa és la millor manera de generar processos que ajudin a entendre la complexitat de la societat on vivim, i a a generar canvis. L’onada d’interès per renovar l’educació, des del mateix professorat, que fins ara no existia, permet avançar cap a la Justícia global. Estem en un moment educatiu interessant”, explica Domènech.

 

Punt d’Informació temàtic: Educació per a la Justícia global

Precisament tal de difondre l’Educació per a la Justícia Global, a partir del pròxim 15 de setembre el Punt d’Informació temàtic explicarà l’evolució de les propostes educatives de les diferents organitzacions federades. L’exposició destacarà dues campanyes en marxa d’especial interès: Desmilitaritzem l’educació, que exigeix la retirada de l’exèrcit del Saló de l’Ensenyament així com les armes de les aules, i la Plataforma per una educació en economia crítica, que treballa perquè una altra economia sigui present a les classes i no només aquella provinent de grans entitats financeres. L’exposició es podrà visitar fins a mitjans d’octubre a l’entrada de Lafede.cat.

A més, Lafede.cat posa a disposició dels centres educatius i dels docents el Centre de Recursos per una educació transformadora amb materials específics sobre pau, drets humans i desenvolupament.