Canvis a la Conselleria d’Exteriors i a la direcció general de Cooperació


El passat dimarts Meritxell Serret va prendre possessió com a nova consellera d’Acció Exterior i Unió Europea. La crisi de govern té un impacte directe en el treball d’incidència de la federació, i en el calendari previst per a l’aprovació del nou Pla Director de Cooperació. La federació ja s’ha posat a disposició de la nova Consellera i espera tenir aviat una primera reunió amb ella.

La nova consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, agafa el relleu del Departament de l’anterior consellera, Victòria Alsina | GOVERN.CAT

L’onze d’octubre Meritxell Serret va prendre possessió del càrrec com a nova consellera d’Acció Exterior i Unió Europea (la nova denominació que substitueix la d’Acció Exterior i Govern Obert), en substitució de Victòria Alsina, qui ostentava el mandat d’aquesta Conselleria des del maig del 2021. A la primera reunió del nou executiu també es va nomenar a Bernat Costas com secretari general del departament, que fins ara era director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament del Departament de la Presidència. Yoya Alcoceba, especialista en l’àmbit de la cooperació internacional, serà directora general de Cooperació al Desenvolupament.

Necessitat d’estabilitat

Tan bon punt es va ser conèixer el nomenament, la federació es va posar en contacte amb la nova Consellera per expressar-li la seva felicitació i posar-se a disposició del nou equip. En les converses mantingudes amb el seu entorn s’ha demanat, d’entrada, estabilitat a la política de cooperació i justícia global del país, ja que des del 2016, any de creació d’aquesta conselleria, hi han hagut sis consellers: Raül Romeva (2016 – 2017), Ernest Maragall (2018), Alfred Bosch (2018 – 2020), Bernat Solé (2020 – 2021) i Victòria Alsina (2021 – 2022).

Segons Àlex Guillamón, copresident responsable de cooperació, «sis consellers/es en sis anys no és la millor manera de consolidar cap política pública, sobretot tenint en compte que encara no s’ha recuperat de les retallades de fa una dècada».

Compromís amb el 0,7 el 2030

La federació treballava des de juliol en la definició del pla director de cooperació 2023-2026. Les posicions, però, amb l’equip anterior eren força allunyades. La federació havia manifestat a l’anterior direcció de l’ACCD el seu malestar per la manca de flexibilitat en el diàleg i d’horitzó pressupostari. La Junta de la federació s’havia reunit també amb els diferents grups parlamentaris per a presentar-los un document de possibles línies mestres del nou pla director. La federació demana ara que es tingui en compte tot el treball realitzat fins ara, i que aquest nou pla director Pla recuperi el compromís pressupostari amb el 0,7% tal i com es va comprometre públicament l’Alfred Bosch el 2019.

Des de l’equip de la conselleria s’ha transmès un nou to molt més conciliador i hi ha un compromís per a convocar-nos en breu per poder treballar i consensuar conjuntament les polítiques públiques de cooperació i justícia global. En una de les seves primeres entrevistes, la Consellera ja ha parlat d’estudiar com assolir el 0’7 al 2030 i de mantenir el diàleg amb el sector.