Cas Pegasus: denunciem la cibervigilància i reclamem una regulació més sòlida per protegir els drets fonamentals


Davant els fets denunciats per part de Citizen Lab sobre els casos d’espionatge a l’Estat Espanyol, el Grup de Digitalització i Drets Humans de Lafede.cat vol expressar la seva preocupació i exigir responsabilitats i accions contundents per evitar nous casos de tan flagrant violació de drets humans.

Foto: Maelle Balland / Unsplash

A mitjans d’abril una investigació del laboratori Citizen Lab de la Universitat de Toronto va treure a la llum l’espionatge de més de seixanta representants polítiques, activistes, advocades, periodistes i membres d’organitzacions de la societat civil d’àmbit català i basc. Els resultats de la investigació, confirmats també pel laboratori tècnic d’Amnistia Internacional, van revelar que la cibervigilància s’havia portat a terme amb dos programes d’espionatge d’ús exclusiu per part d’estats: Pegasus i Candiru. Aquests programes són desenvolupats per empreses privades com NSO Group o Candiru, les dues d’origen israelià, i tenen la capacitat d’infectar dispositius mòbils i accedir a pràcticament tota la informació. 

Mitjançant aquestes tecnologies s’estan creant les condicions perquè els Estats puguin vigilar a la població a uns nivells sense precedents històrics i sense l’existència d’un debat públic significatiu. Lafede.cat considera que s’està procedint a sotmetre a la societat en una situació d’hipervigilància massiva  que deixa via lliure a la violació de drets de dimensions mai no vistes abans. En un moment en què s’hauria d’estar protegint la privacitat com un dret fonamental més, veiem com es vulnera impunement per part d’estats i empreses.

Casos d’espionatge com aquest suposen, a més, un atac als fonaments de la democràcia. La pèrdua de confiança en les institucions per part de la ciutadania es veu agreujada per la manca de garanties i per un menysteniment dels mecanismes i institucions que han d’autoritzar qualsevol restricció de drets. No depurar responsabilitats políticament i judicial implica crear un precedent propi d’un règim totalitari.

Alhora, aquests casos, provoquen la inhibició de l’exercici de drets per part d’activistes, col·lectius dissidents o periodistes, que poden limitar la seva activitat per temor a ser objectiu de ciberespionatge. En aquest sentit, en el cas concret del programari espia (spyware) s’hi suma la dificultat d’accés a mecanismes de detecció i eliminació d’aquests sistemes maliciosos, que posa de manifest la indefensió de les persones víctimes. Actualment, només organitzacions de la societat civil fan un esforç per dotar-se d’infraestructura per a la detecció i mitigació d’aquests atacs de ciberespionatges, com és el cas del Citizen Lab o del Security Lab d’Amnistia Internacional. Urgeix la necessitat de democratitzar les eines que permetin a les persones activistes i a altres col·lectius de la dissidència saber si han estat o son objecte de vigilància il·legítima

Lafede.cat ja vam signar el 3 de maig un posicionament amb una trentena d’entitats i col·lectius de drets humans per denunciar aquests fets. A més, considerem que és urgent el cessament immediat de les pràctiques de cibervigilància mitjançant programes com Pegasus i Candiru, així com una regulació més sòlida que estableixi una protecció sòlida de la privacitat. En paraules d’Amnistia Internacional, aquests programaris “faciliten les vulneracions de drets generalitzades” per tant, és necessari treballar en un model regulador d’aquestes tecnologies que posi la transparència al servei de la ciutadania, vetlli per la seguretat de les persones i protegeixi els drets fonamentals de la societat.

 

Més informació: 

  • The Citizen Lab: web sobre la investigació.
  • Posicionament d’entitats i col·lectius de drets humans en defensa de l’estat de dret, democràtic i social (3 de maig de 2022).