Acció Cinema: arrenca l’espai de trobada entre el món de l’audiovisual i les ONG


Acció Cinema és un programa de col·laboració entre Lafede.cat, l’Agència Catalana de Cooperació i el Catalunya Film Festival que vol posar en valor l’audiovisual com a eina efectiva de transformació social, i compta amb diferents línies de treball entre la indústria cinematogràfica i les ONG. El 6 de maig al matí tindrà lloc la primera formació a l’Espai Arcadi Oliveres.

Debat sobre com connectar el món de la cooperació amb el del cinema al Festival Filmets. Amb Marcel Barrena (director del film “Mediterráneo”), Montse Santolino (Lafede.cat) i Míriam Planas (Enginyeria Sense Fronteres).

 

L’audiovisual és ja omnipresent en les estratègies educatives i comunicatives de les ONG. Avui no es concep una campanya de comunicació sense un vídeo com a base, cada vegada és més habitual la realització de webdocs o documentals, i fins i tot el sector organitza festivals de cinema propis. Des de l’educació mediàtica i l’anàlisi crítica a la producció de continguts, les entitats aborden l’audiovisual de múltiples maneres i és un element central de la seva important tasca de canvi cultural. Només a l’última convocatòria de projectes de l’ACCD es van demanar subvencions per realitzar més de 40 peces audiovisuals de diferents tipus.

Ja fa temps que Lafede.cat aposta per millorar les capacitats audiovisuals de les entitats i la seva presència en aquest àmbit. Les beques Devreporter han estat una de les estratègies utilitzades i abans de la pandèmia ja s’havien organitzat jornades específiques per parlar-ne, però és ara que s’ha convertir en una prioritat. El confinament ha suposat el creixement exponencial de les plataformes i del consum de contingut audiovisual: YouTube té 2.291 milions d’usuaris actius al món, i les plataformes audiovisuals, només a Catalunya, 9,3 milions d’abonats.

Acció Cinema és un programa de col·laboració de Lafede.cat, l’Agència Catalana de Cooperació i el Catalunya Film Festival, plataforma que aplega 45 festivals i mostres, 1.500 professionals, 570.000 espectadors/es, i 200 espais de projecció a 100 municipis del país. Els festivals són espais de trobada de la indústria audiovisual que van molt més enllà de l’espai pròpiament d’exhibició, i on es desenvolupen múltiples activitats de formació, debat i reflexió.

Acció Cinema vol posar en valor l’audiovisual com a eina efectiva de transformació social, i compta amb diferents línies de treball per a les ONG. D’entrada, i per tal d’ampliar els públics de les entitats, es facilitarà l’exhibició dels treballs audiovisuals de les entitats als diferents festivals, i/o la seva participació als espais paral·lels, per reflexionar o ampliar informació sobre els temes que es tractin.  D’altra banda, la idea és apropar els dos sectors organitzant espais de formació i trobada del sector audiovisual i el de les ONG de justícia global.

Maig d’activitats en el marc del Docs Barcelona

El 6 de maig a Lafede.cat, i en horari de 10 a 14 hores tindrà lloc la primera formació dels professionals del sector audiovisual a les ONG. Al curs «L’ABC de l’audiovisual», l’Oriol Gispert de La Lupa Produccions farà una formació de temes bàsics com ara els diferents formats, el funcionament de la indústria, el finançament dels projectes o la seva difusió.

En el marc del Docs Barcelona, el festival de cine documental de referència que aquest any celebra la seva 25a edició, s’organitzaran dues activitats més del programa Acció Cinema: “La cooperació a la pantalla. Imaginari de justícia global al cinema”, una trobada de les ONG amb el sector el 23 de maig, i «De la idea a la pantalla» unes sessions de mentoria a projectes audiovisuals de les ONG. La primera activitat està centrada en explicar als i les professionals del sector el treball educatiu i cultural de les entitats, i com ho fan ja a través de l’audiovisual, i la segona comptarà amb l’expertesa a de Joan González, director del festival, que supervisarà  diferents projectes en fase d’inici.

Més informació