Comunicat de resposta a la intervenció militar turca al nord-est de Síria


Lafede.cat vol expressar el seu ferm rebuig i condemna a la invasió militar turca al nord-est de Síria.

COMUNICAT 

Lafede.cat vol expressar el seu ferm rebuig i condemna a la invasió militar turca al nord-est de Síria que va començar la setmana passada. Denunciem en primer lloc que aquesta situació s’ha precipitat  per la decisió del president estatunidenc Donald Trump de retirar les tropes del territori controlat per les Forces Democràtiques de Síria, i que ja ha provocat desenes de morts civils i milers de desplaçaments pels bombardejos de l’aviació turca, i la presència de grups armats islamistes a sou del règim d’Erdogan.

Denunciem també els plans anunciats per Turquia de deportar, cap al nord-est de Síria, a bona part dels 3,5 milions de persones refugiades de Síria que es troben a Turquia, vulnerant així els seus drets i consumant una operació de neteja ètnica i cultural en un territori predominantment habitat per kurds. De la mateixa manera no ens oblidem de les persones àrabs, assíries i altres minories que pateixen aquesta invasió.

Respecte la decisió de Donald Trump d’abandonar els seus aliats predominantment kurds, lamentem la seva falta de voluntat diplomàtica per forçar una negociació entre Turquia i les forces polítiques i militars del nord-est de Síria. Ahir es confirmava, a més, un principi d’acord entre les Forces Democràtiques de Síria, el règim de Bashar Al Assad i Moscú que podria entregar aquest territori a aquests últims. Això podria evitar un drama humanitari a curt termini però suposaria el tancament d’un cicle on Al Assad – el principal causant de crims de guerra al conflicte de Síria i un obstacle per a qualsevol futur democràtic del país-, recuperaria la major part del control del país.

Per últim, volem recordar totes les violències al llarg dels més de vuit anys de conflicte bèl·lic que, tot i haver començat amb esperançadores protestes pacífiques van degenerar, per culpa de la resposta violenta i indiscriminada d’Al Assad, en una atroç guerra civil que suma ja més de 500.000 morts. Segons l’Observatori sirià dels drets humans, fins a finals de 2018, 14.024 persones havien mort sota tortura, 118.829 havien patit detencions arbitràries, i hi ha centenars de milers de desapareguts. També s’han comptabilitzat aproximadament 191 atacs amb armes químiques, així com la utilització de bombes de dispersió i de fòsfor, contravenint els tractats internacionals que prohibeixen l’ús d’aquest armament.