Debat: Periodisme, activisme i causes socials. On són els límits?


Lafede.cat i Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya, organizen una taula rodona el proper dimarts 6 de juny a les 18.30h al Col·legi sota el nom “Periodisme, activisme i causes socials. On són els límits?”. L’objectiu és debatre sobre el paper de les ONG com a fonts d’informació i la posició dels periodistes respecte temes sensibles de l’àmbit social i la cooperació. Comptarem amb la participació de Laura Lanuza, responsable de comunicació de Proactiva Open Arms, els periodistes Jesús Rodriguez, de La Directa, i Adrià Bas, de Catalunya Ràdio, i Agnès Feliu, d’ECAS. La moderació serà a càrrec de Montse Santolino, de Lafede.cat.

En la informació sobre la realitat de l’àmbit social i, en especial, de les situacions d’emergència, com la del drama a Europa de les persones refugiades, hi conflueixen diversos actors i interessos que sovint generen versions diferents, fins i tot contradictòries. És necessari, per les entitats socials que treballen a Catalunya i les ONG de cooperació, pau i drets humans, fixar-se en el paper de les pròpies organitzacions i dels mitjans de comunicació per identificar bones i males pràctiques i millorar la tasca informativa que es fa. Amb això hi ha en joc la credibilitat i, sense ella, ni es transforma ni es sobreviu.

Les dues plataformes d’organitzacions, Lafede.cat i ECAS, donen molta importància a la comunicació i promouen regularment activitats perquè les entitats de l’àmbit social i les ONG de cooperació, pau i drets humans reflexionin sobre la seva tasca informativa i la que realitzen els mitjans de comunicació per identificar bones i males pràctiques. Perquè està en joc la credibilitat i, sense ella, ni es transforma ni es sobreviu. El rigor i la professionalitat esdevenen claus en l’era de la postveritat per ser actors fiables, legítims i solvents. La tecnologia facilita –o imposa— més que mai la immediatesa, mentre l’espectacularitat que es busca per potenciar l’impacte no s’acostuma a acompanyar de la profunditat necessària per entendre i contextualitzar el que passa.

La taula comptarà amb una fila zero amb respresentants d’organitzacions, mitjans i observatoris de mitjans, com Òscar Velasco de Creu Roja; Elisenda Rovira de Media.cat; João França de Catalunya Plural i Eva Anguera, comunicadora. La idea és generar debat amb moltes veus del qual extreure propostes concretes.