Descobriu i voteu els reportatges becats pel DevReporter!


silueta_DevReporterGrantDescobriu què hi ha darrere els nostres mòbils o qui està plantant cara als projectes de mineria al Perú. Seguiu la reconstrucció d’Haití després del terratrèmol o el rastre de les compres públiques de la Generalitat. I entengueu la lluita pel dret a l’habitatge com a problemàtica global, així com el dret a la salut universal, pública i gratuïta, amb el cas del Marroc.

Tots sis són reportatges catalans becats pel projecte europeu DevReporter amb la intenció de facilitar la col·laboració entre periodistes, mitjans i ONG, colze a colze per a una informació internacional de qualitat. D’una vintena de projectes que es van presentar a Catalunya, aquests sis són els que millor responen a exigències com presentar problemàtiques suficientment contextualitzades, diversitat de fonts, protagonisme dels actors del Sud, perspectiva de gènere o un enfocament d’interdependència global. Fins l’11 de gener estarà oberta la votació popular per escollir els millors reportatges tant de Catalunya, com de Rhône-Alpes i Piamont, un total de 18 projectes (sis per territori). Serà al Fòrum Internacional DevReporter del 4 i 5 de febrer, on a més del premi que atorgarà el jurat, es farà una menció especial en base als resultats de la votació popular.

La periodista freelance Gemma Parellada ha treballat amb Justícia i Pau per aprofundir en les causes i efectes de l’extracció mineral a R.D. Congo. La realitzadora Bérengère Sarrazin amb el suport d’Enginyeria Sense Fronteres explica la determinació de les dones en la lluita contra el monstre miner al Perú. Diversos periodistes amb El Periódico i en aliança amb Arquitectura sense Fronteres viatgen a Haití per relatar críticament la reconstrucció. Crític juntament amb Setem posa la lupa sobre las condicions en què es produeixen els aparell electrònics o els productes tèxtils que adquireix la Generalitat. La revista Alternativas Económicas al costat de l’Observatori DESC desgrana la batalla mundial per l’habitatge i contra els fons d’inversió. I finalment, La Marea amb NOVA documenta les poblacions afectades per la vulneració del dret a la salut.

Un dels fruits més importants del projecte, que es troba en la recta final, han estat les beques, perquè han permès fer realitat bones pràctiques en la línia del periodisme internacional que proposa el DevReporter, consensuat després de múltiples debats amb professionals de la informació i la comunicació. El resultat no us deixarà indiferents, així que descobriu-los i voteu periodisme de qualitat.