Inscripcions obertes per al III Fòrum Internacional Devreporter


A la recta final del projecte DevReporter Network, i després de tres anys de múltiples activitats, el proper 4 i 5 de febrer, Lafede.cat organitza la darrera trobada internacional en què participaran una cinquantena de periodistes i comunicadors/es d’ONG de França i Itàlia, així com representants de diverses administracions. El Fòrum Internacional ‘Noves relacions entre periodistes i ONG per a un periodisme global’ és l’acte de cloenda del projecte europeu i per tant, inclourà activitats d’avaluació interna dirigides a persones que han participat en el projecte i actes oberts al públic. En tots dos casos cal inscripció prèvia.

El Fòrum, que tindrà lloca al Pati Llimona i a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, és el tercer en el marc del projecte. El primer va ser el novembre de 2013 a Lió – la seu de la RESACOOP, un dels socis-, i es van presentar els resultats dels estudis sobre informació relacionada amb la cooperació i el desenvolupament als mitjans i la comunicació de les ONG. Més tard, el juny de 2015, va celebrar-se el segon Fòrum a Torí -la seu de COP, l’altre soci-, on es va discutir un esborrany de Vademècum, que es presentarà i es valorarà a Barcelona amb els representants dels periodistes.

IMG_1996_OK

Segon Fòrum Internacional a Torí, el juny de 2015.

Precisament, aquest document de recomanacions per a un periodisme responsable, que anomenem Vademècum, és una de les activitats estrella del projecte europeu, juntament amb les beques DevReporter, que han finançat 18 reportatges, 6 per territori. Per aquest motiu, durant l’acte públic s’entregaran els premis als tres millors treballs periodístics -un per regió-, i al més votat pel públic.

En coherència amb l’objectiu de fons del projecte de millorar la informació internacional als mitjans de comunicació, després de l’entrega de premis, tindrà lloc una conversa entre la periodista congolesa Caddy Adzuba, premi Príncep d’Astúries, i la periodista catalana Mònica Terribas, directora d’El Matí de Catalunya Ràdio. Ambdues reflexionaran sobre com està representat el sud als mitjans de comunicació i sobre com abordar la informació des d’una perspectiva global-local.

Caddy Azuba té un fort compromís amb la llibertat de premsa, alhora que ha denunciat reiteradament la violència sexual que pateixen les dones a conseqüència de la guerra a la RD del Congo i el paper de l’explotació dels recursos minerals en el conflicte, especialment el conegut coltan, imprescindible per a la indústria mòbil. Per tant, el Mobile World Congress que se celebrarà el proper 22 de febrer a Barcelona, és un bon pretext per debatre sobre com afavorir la dimensió i la comprensió global dels fets des del periodisme.

Podeu consultar el programa aquí