Laboratori de narratives transformadores sobre el clima


Després d’unes primeres jornades sobre narratives transformadores que es van realitzar al maig, Lafede.cat, en aliança amb Oxfam Intermon, l’Universitat Jaume I, l’Instituto Interuniversitario de Desarrollo Social y Paz, i Quepo, organitzen una nova jornada per treballar de manera específica i pràctica la narrativa actual sobre l’emergència climàtica, i com portar-la cap a la justícia climàtica. Inscripcions obertes.

A finals d’abril i principis de maig la federació va coorganitzar les jornades on line i internacionals “Cambiemos el cuento: narrativas y poder”.  Una de les primeres coses que es van treballar va ser, justament, la definició de què són narratives transformadores, i així es recull a la relatoria de les  jornades: «La narrativa hegemònica o dominant és aquella que sorgeix de les estructures del poder, reforça l’statu quo i nega espais de representació a la societat civil. Limita la visió d’un món més just i defineix les alternatives com a «utòpiques» o «irrealitzables». Per contra «les noves narratives proposen una lectura alternativa de la realitat i subverteixen la representació simbòlica de la narrativa dominant. Confereixen un significat diferent dels elements que fins aleshores es feien servir per construir la narrativa hegemònica. Ofereixen context i interdependència, i proposen un enfocament basat en els drets humans, amb perspectiva ecosocial, feminista i des del Sud global».

Una de les demandes que van sorgir al final d’aquestes jornades va ser la de fer d’altres per treballar narratives concretes, i d’aquí que es convoqui aquest «Laboratori de narratives transformadores sobre el clima». Si parlar d’ «emergència» climàtica ja és una narrativa molt concreta, moltes activistes i organitzacions es pregunten com aconseguir conscienciar i implicar a la ciutadania en la lluita contra aquesta emergència sense donar lloc a lectures i actituds poc realistes i transformadores, ni a d’altres excessivament catastrofistes i immobilistes.

El Laboratori de narratives tindrà lloc el pròxim 13 de desembre de 10 a 15:00 h, a la seu de la federació, i té un caràcter eminentment pràctic. Després d’una primera part de context sobre el tema que donaran la Míriam Juan-Torres de More in common i María Serra Olivella, activista que ha assistit a l’última COP 27, dos experts analitzaran i deconstruiran les narratives actuals, a partir d’exemples concrets: seran Isidro Jimenez, avui professor i investigador a la UCM expert en ficcions climàtiques – abans responsable de comunicació d’Ecologistas en Acción i creador de la campanya de contrapublicitat Consume hasta morir-, i Anxela Iglesias de LaIntersección.net, amb una àmplia experiència en narratives per a la defensa de drets. A la segona part de la jornada, els i les participants treballaran col·lectivament en la creació de noves narratives per a la justícia climàtica.

Lafede.cat coorganitza de nou aquest espai amb Oxfam Intermon, l’Universitat Jaume I, l’Instituto Interuniversitario de Desarrollo Social y Paz i Quepo. Les inscripcions resten obertes.

Més informació