Lafede.cat demana adhesions al manifest per un referèndum pactat


Lafede.cat, com a plataforma diversa i plural d’entitats que aposten per la cultura de pau i la gestió i transformació noviolenta dels conflictes, dóna suport al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum de Catalunya. Lafede.cat entén que aquesta és una forma d’emplaçar al diàleg als governs català i espanyol per tal de desencallar l’actual situació de bloqueig polític.

Aquest dimecres 21 de febrer es llança el manifest pel referèndum i Lafede.cat se suma i en fa difusió juntament amb Òmnium Cultural i el Ciemen. Lafede.cat sempre s’ha manifestat a favor del dret a l’autodeterminació dels pobles, en coherència amb el treball desenvolupat per moltes de les seves organitzacions al llarg del temps, i per tant, també del dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya. Els seus representants s’han expressat en aquest sentit diverses vegades, per exemple, en el marc del Pacte Nacional pel Dret a Decidir o en documents públics i jornades. La presidenta, Míriam Acebillo, a les reunions del Pacte Nacional pel Referèndum ha recordat que la missió de Lafede.cat és la defensa i promoció dels drets humans i del foment de la pau i que, per tant, figura entre les seves obligacions defensar el dret a la llibertat d’expressió i d’opinió, recollit a l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans, i facilitar la resolució de conflictes sempre que sigui possible: “com a plataforma d’organitzacions que no és aliena a la seva realitat, i que agrupa entitats que treballen per la pau a altres països, no estaríem a l’alçada de la nostra societat si no ens poséssim ara a la seva disposició. Més ara que la voluntat de celebrar un referèndum acordat amb l’Estat és tan majoritària”.

Acebillo, en nom de la Junta de Lafede.cat, considera que, tant pel seu caràcter radicalment democràtic com per la conjuntura política, el referèndum no és només l’eina més apropiada per resoldre l’actual conflicte, sinó una oportunitat per canviar les antigues dinàmiques de confrontació que s’han donat amb l’Estat espanyol. La seva celebració permetria canvis substantius en la  relació entre Catalunya i l’Estat que no només serien positives per a Catalunya sinó per a la resta de territoris que l’integren.

Tal i com recull el manifest, Lafede.cat creu que, i així ho han defensat experts en dret constitucional, l’actual marc jurídic espanyol permet la realització d’un referèndum pactat i que només cal voluntat política. A més, insta a tots dos Governs, el de Catalunya i el de l’Estat espanyol a “superar les dificultats polítiques i els apriorismes i a assolir finalment l’acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un referèndum reconegut per la comunitat internacional”, diu Acebillo.

La campanya de suport al manifest té una pàgina web per recollir adhesions i estarà present a les xarxes socials: facebook i twitter.