Lafede.cat posa el focus en els Fons Europeus


Què són els fons Next Generation UE? Quin paper pot jugar la Direcció general de Cooperació de le Generalitat de Catalunyaen la distribució d’aquests fons europeus? Com poden beneficiar les entitats de justícia global? Quines deficiències i ombres poden tenir aquests fons i quines alternatives s’estan plantejant des de la societat civil? Per tal de resoldre aquestes preguntes sobre els fons europeus, Lafede.cat ha organitzat dues sessions informatives amb persones expertes de les administracions i de les entitats.

La federació ha dut a terme dues sessions informatives sobre els fons europeus. La primera sessió, en la qual van participar 45 entitats, es va fer el divendres 26 de març i hi van participar representants de la Generalitat. La primera en intervenir va ser Conxita Font, responsable de fons europeus de la Secretaria d’Exteriors de la Generalitat, que va fer una presentació general del nou marc de finançament europeu 2021-2027, en el qual s’emmarquen les diferents línies a les quals poden optar les organitzacions de la societat civil i també els controvertits fons Next Generation UE. La seva exposició va ajudar a entendre quines són les possibles portes d’entrada per a les entitats per accedir a finançament públic europeu.

Durant la sessió es va presentar el Butlletí #FonsUECat, molt recomanable per fer seguiment de la informació sobre l’accés a fons europeus. En aquesta sessió també es va convidar a Manel Vila, Director General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, que es va comprometre a mantenir informades les entitats sobre com accedir als fons europeus de cooperació al desenvolupament i acció exterior. A la trobada, es va anunciar que s’està estudiant la possibilitat d’obrir una oficina d’informació per a les entitats per facilitar l’accés a aquests fons.

Fiscalització per evitar retallades en drets

La segona sessió es va dur a terme dijous 29 d’abril. En ella, Nicola Scherer, investigadora de l’Observatori del Deute en la Globalització, va fer una anàlisi crítica del fons Next Generation UE. Segons la seva anàlisi, “aquests fons només serviran per salvar les grans empreses i endeutar les futures generacions. Els fons que es generaran en mercats secundaris acabaran generant més deute per a les futures generacions i suposaran més retallades en drets socials: una nova reforma laboral, privatitzacions de les pensions i reformes fiscals regressives”. La investigadora de l’ODG demana “més transparència i bona governança per fiscalitzar la gestió d’aquests fons, la necessitat d’apostar per la desprivatització, la desmercantilització i per projectes i empreses socials, així com per promoure partenariats públic-comunitaris”.

A la segona part es va fer un debat que va comptar amb la participació de David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona i, de nou amb Manel Vila, per a continuació donar pas al debat obert amb les entitats federades. En aquesta sessió hi van participar prop de 20 entitats i va haver-hi un consens general en la necessitat de fer seguiment de l’execució dels fons europeus, tant des de les diferents administracions com des del teixit social.

Més informació:

  • Presentació de la Primera sessió sobre Fons Europeus, a càrrec de Conxita Font (26 de març).
  • Decret Llei 5/2021, de 2 de febrer, pel qual s’aproven mesures urgents per a la implementació i gestió dels fons procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i del fons REACT-EU per a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic.
  • Presentació de la Segona sessió sobre Fons Europeus, a càrrec de Nicola Sherer, de l’ODG (29 d’abril)
  • Guia NextGenerationEU: més ombres que llums, de L’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), l’Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL) i Ecologistas en Acción.
  • Open Generation EU: Plataforma ciutadana per uns fons Next Generation EU transparents i accesibles.