Les entitats de cooperació, pau i drets humans demanen estabilitat i nous pressupostos a la nova Consellera d’Acció Exterior  


  • Lafede.cat – Federació Catalana d’Organitzacions per a la Justícia Global reclama estabilitat a la Conselleria per la qual han passat ja sis consellers en sis anys, i acords de país per consolidar les polítiques de cooperació, pau i drets humans. 
  • Lafede.cat demana l’aprovació d’uns nous pressupostos per poder donar resposta a les crisis socials, econòmiques, mediambientals i energètiques a casa nostra i, en menor mesura, a altres països a través de les polítiques de cooperació, expressió concreta d’una mirada i responsabilitat globals. 
  • Lafede.cat considera imprecindible que la nova Consellera ratifiqui el compromís d’augmentar progressivament el pressupost destinat a cooperació fins que es destini el 0’7% del pressupost a Ajuda Oficial al Desenvolupament-AOD el 2030,  tal i com ja es va comprometre el Conseller Bosch el 2019. Actualment l’AOD catalana és del 0’2 %.

La consellera Meritxell Serret en una compareixença de premsa a Brusel·les | Govern.cat

Barcelona, 26 d’octubre de 2022.- Lafede.cat – Federació Catalana d’Organitzacions per a la Justícia Global, en nom de les 123 entitats que agrupa, demana a la nova Consellera reprendre el compromís pressupostari del Conseller Bosch amb el 0’7, i no aturar ni reiniciar des de zero els processos oberts per definir la política pública de cooperació pau i drets humans. 

El passat 11 d’octubre Meritxell Serret va prendre possessió del càrrec com a nova consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, en substitució de Victòria Alsina. Lafede.cat es trobava immersa en la negociació del Pla director de cooperació amb l’equip anterior i, per responsabilitat, demana que el canvi en la Conselleria no suposi cap retrocés en el procés de definició d’aquesta política pública, donat l’actual context internacional de greus conflictes i desigualtats.

La federació agraeix la rapidesa en el nomenament de càrrecs i ja s’ha reunit amb Yoya Alcoceba, nova directora general de Cooperació al Desenvolupament,  però davant aquest nou canvi de titularitat, el sisè en sis anys des de la creació d’aquesta Conselleria l’any 2016, ha demanat ja una reunió urgent amb la nova Consellera per posar-s’hi a la seva disposició i fer-li algunes demandes concretes.

 

Estabilitat política a la conselleria d’Exteriors

Segons una enquesta del Fons Català de Cooperació, publicada a principis d’aquest any, el 80 % de la població catalana està a favor de destinar recursos econòmics a les polítiques de cooperació, pau i drets humans. Per poder donar resposta a la voluntat ciutadana, les entitats catalanes reclamen, primer de tot, estabilitat a la Conselleria i acords de país. Sense estabilitat no es poden consolidar unes polítiques públiques de cooperació i justícia global que estiguin a l’alçada dels grans reptes globals, i que permetin planificar i avaluar les diferents actuacions i programes. Segons Àlex Guillamón, copresident de Lafede.cat “sis consellers/es en sis anys no és la millor manera de consolidar cap política pública, sobretot tenint en compte que encara no s’ha recuperat de les retallades de fa una dècada”.

Aprovació d’uns nous pressupostos per al 2023

Les entitats consideren imprescindible recuperar el compromís polític de destinar el 0’7 % dels pressupostos per a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) el 2030, compromís adquirit pel conseller Alfred Bosch el maig de 2019. La federació veu necessari evitar la pròrroga de pressupostos i aprovar-ne uns de nous: “Volem uns pressupostos que donin resposta a les crisis socials, econòmiques, energètiques i mediambientals no només de casa nostra, sinó també amb una mirada i des d’una responsabilitat global. El 0’7 % és un compromís històric que cal assolir ja”, reclama Guillamón.

Per tal de reforçar aquesta mirada global i el treball de conscienciació que realitzen entitats i institucions del sector, la federació demana que el 25 % del pressupost es destini a les accions educatives i comunicatives dels diferents agents. 

 

Nou Pla director i reforma de l’Agència Catalana de Cooperació

Lafede.cat demana també l’aprovació d’un nou Pla Director de cooperació 2023-2026 de manera concertada i consensuada amb el sector i que reculli les 10 línies mestres que ja havia presentat a l’anterior govern; reformar l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que l’any vinent complirà 20 anys, reforçar les seves capacitats per tal que pugui introduir nous instruments, discursos i línies de treball per a garantir una política pública de justícia global ambiciosa i de qualitat; i, la posada en marxa del Centre Català d’Empresa i Drets Humans, com a una de les principals eines per a garantir la coherència de polítiques del Govern.

 

DADES DESTACADES

  • 0’45 % és el màxim aportat per la Generalitat a cooperació l’any 2010.
  • 0’20 % és l’actual (2022) aportació de la Generalitat  que suposen 55’3 milions d’euros.
  • 80 % de la població està a favor de destinar recursos a la cooperació internacional, segons un estudi del Fons Català de Cooperació de 2021.
  • Catalunya destinar 7’2 euros per habitant a cooperació, Euskadi  23 €, València 13’1 € i Extremadura 12’4 € (2022).

DOCUMENTS

Nota de premsa (PDF)

Document de 5 demandes al govern (PDF)