Les persones refugiades, protagonistes del DENIP per segon any


Aquest dilluns 30 de gener se celebra el DENIP, el Dia Escolar de la Nioviolència i la Pau, que commemora l’aniversari de la mort de Mohandas Gandhi. Aprofitant el dia, moltes escoles i organitzacions de justícia global de Catalunya s’aboquen a treballar al voltant de la cultura de la pau, la noviolència o la resolució pacífica dels conflictes.

Manifestació NO OTAN (2015) Foto: Stop Mare Mortum

Com cada DENIP, Lafede.cat posa en valor la tasca de centres i entitats al voltant de la pau, un treball que cada any s’estén a més centres educatius. La situació de les persones refugiades a la Mediterrània torna a ser protagonista en moltes de les propostes educatives de les entitats per a aquesta data. És el cas de la proposta de Fundipau: Refugiats, per què?, que se centra en les causes que provoquen els desplaçaments forçats de població, com la guerra o l’armamentisme.

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), per una banda, i el Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI) en col·laboració amb la plataforma Stop Mare Mortum (StopMM), per una altra, també han elaborat recentment materials per abordar la qüestió dels refugiats a les aules. CCAR va presentar el mes passat una maleta pedagògica sobre el dret d’asil, amb un conjunt de recursos per treballar els rumors i estereotips envers les persones refugiades. Mentre, SCI i StopMM en la seva proposta «Entre terres», aborden la temàtica des d’una perspectiva de construcció de pau i transformació social. Vinculat també a la temàtica del refugi, trobem la guia Passaport d’humanitat d’UNICEF per treballar els drets dels infants migrants i refugiats.

Finalment, en el marc del Pla Barcelona Ciutat Refugi, l’Escola de Cultura de Pau, ha col·laborat amb l’Ajuntament de Barcelona en l’elaboració dels continguts de la Guia per a professorat «Barcelona, ciutat refugi», un material que convida a la reflexió sobre el paper de les ciutats i de la societat civil en l’acollida de les persones nouvingudes.

També durant aquesta setmana del DENIP, Justícia i Pau treballarà amb diferents escoles catalanes, arribant aproximadament a uns 270 alumnes, i ho farà amb el taller «La violència, un mal rotllo» i xerrades sobre Cultura de pau i noviolència.

El DENIP es commemora el 30 de gener però, malauradament, les injustícies, els conflictes i les vulneracions de drets humans són tantes que permeten treballar els 365 dies de l’any, des de la perspectiva de l’Educació per a la Justícia Global. És per això que Lafede.cat, té un Centre de Recursos per una Educació Transformadora, amb gairebé un centenar de recursos educatius, a disposició del món educatiu.