Llums i taquígrafs sobre la IA: Debat amb periodistes que investiguen les discriminacions algorítmiques


El dimecres 13 de març, Lafede.cat organitza la jornada “Investigar la IA: Periodisme dins la màquina algorítmica” amb periodistes internacionals especialitzats en la investigació de la discriminació algorítmica. L’objectiu de l’activitat és descobrir com posar llum en la informació relacionada amb el desenvolupament i la regulació de la intel·ligència artificial, i també buscar col·laboracions dels periodistes amb la societat civil organitzada.

 

Com descobrim quins algoritmes i sistemes d’IA operen als serveis públics? Com aconseguim informació per a detectar possibles vulneracions de drets en l’automatització de serveis? Com connectem allò què passa als grans despatxos durant el joc d’influències regulatori amb la societat civil organitzada? Com financem aquest tipus d’investigacions i com aconseguim fonts?

Aquestes són algunes de les preguntes que es contestaran a la jornada presencial titulada “Investigar la IA: Periodisme dins la màquina algorítmica”, adreçada tant a periodistes que treballen temes de Tecnologia i IA com a organitzacions i ciutadania interessada en aquesta qüestió. L’acte tindrà lloc el dimecres 13 de març de 18:30h a 21 h al Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona (carrer Montealegre 5, Barcelona). La conversa serà en anglès, però hi haurà traducció simultània al català i al castellà.

Objectiu: connectar periodistes i organitzacions

L’objectiu d’aquesta sessió és aprofundir en les experiències dels periodistes d’investigació que treballen amb informació sobre la implementació de sistemes d’ intel·ligència artificial i la seva política pública. Al debat, s’exploraran quines són les estratègies i tècniques per tal de descobrir i treballar amb informació relacionada amb la IA, el seu desenvolupament i la legislació. A més, la sessió pretén fomentar les connexions entre els periodistes i les organitzacions de la societat civil, posant èmfasi en els esforços col·laboratius per millorar la comprensió i informar sobre els impactes socials de la IA. Per aconseguir-ho, hi ha una hora de pica-pica després de la taula rodona reservada a la creació de xarxa. Aquest acte està dins la línia de treball en digitalització i enfocament de drets humans que treballa Lafede.cat fa més de dos anys i també moltes de les seves entitats.

Hi intervindran:

  • Soizic Pénicaud, Investigadora independent, consultora i facilitadora amb seu a França. El seu treball se centra en les implicacions socials i polítiques de les tecnologies basades en dades. Ha contribuït a investigacions en profunditat sobre decisions algorítmiques en l’àmbit dels serveis socials a Lighthouse Reports, publicades a Le Monde. Professora sobre l’ús d’algoritmes a l’administració pública a la Sciences Po Paris – Graduate School of Public Affairs.
  • Naiara Bellio, Periodista d‘AlgorithmWatch, especialitzada en drets digitals, privacitat i presa de decisions automatitzada. Abans va treballar a la Fundació Maldita. Col·labora amb organitzacions com Fair Trials, EuroMed Rights i AlgoRace en la investigació de l’ús de sistemes algorítmics per part de les administracions i les forces de l’ordre.
  • Luca Bertuzzi (online), Periodista tecnològic especialitzat en política digital i afers europeus. Exeditor d’EURACTIV. Col·labora habitualment amb IAPP, Tagesspiegel, la Repubblica i altres publicacions.

Condueix: Esther Paniagua, Periodista i autora reconeguda i premiada. Especialitzada en tecnologia i ciberseguretat. Directora del Mòdul d’IA del Màster en Periodisme d’Investigació de la URJC & El Confidencial. Referenciada per les seves anàlisis sobre els impactes socials de la tecnologia.

Més informació