Més de 200 entitats col·loquen centenars de mortalles a Barcelona per exigir que s’acabi el comerç d’armes amb Israel


En el Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí, més de 200 entitats d’arreu de l’Estat Espanyol, Prou complicitat i Lafede.cat han impulsat una acció per a col·locar unes 400 mortalles omplint la plaça del Rei de Barcelona. Aquest ha estat el tret de sortida per presentar la Campanya estatal “Prou comerç d’armes amb Israel”.

Acció a Plaça del Rei de Barcelona per demanar la fi del comerç d’armes amb Israel (29 novembre 2023) | LAFEDE.CAT (CC-BY)

En el Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí, més de 200 entitats d’arreu de l’Estat Espanyol han col·locat unes 400 mortalles omplint la plaça del Rei de Barcelona per presentar la Campanya estatal “Posem fi al Comerç d’armes amb Israel”. L’objectiu de la campanya és demanar al Govern de Pedro Sánchez que posi fi immediatament al comerç militar i de seguretat amb Israel.

A l’acte han intervingut Gabriela Serra, presidenta del Consell Català de Foment de la pau, Salah Jamal portaveu de la Comunitat Palestina de Catalunya, Jordi Palou d’AIPAZ, Associació espanyola d’Investigació per la Pau, Amanda Alonso, Responsable d’acció sindical internacional de CCOO Catalunya, Carlos de Pablo, Secretari de Política Institucional de la UGT Catalunya i Nora Miralles, del Centre Delàs per la Pau.

Gabriela Serra presenta la campanya “Prou comerç d’armes amb Israel” | LAFEDE.CAT (CC-BY)

Quina és l’amplitud del comerç d’armes entre Espanya i Israel?

Des de l’any 2000, l’Estat espanyol ha venut armes a Israel per valor de 139 milions d’euros. El nombre d’importacions és molt major al d’exportacions. Només en aquestes últimes setmanes, l’Estat espanyol va autoritzar la compra de llençacoets SILAM que desenvolupa Elbit Systems, una de les empreses israelianes que més es lucra de l’ocupació, per un valor de  576,4 milions d’euros (data 12 de setembre de 2023). A l’octubre es va autoritzar la compra de 1.680 míssils Spike per valor de 285 milions d’euros (data 3 d’octubre). “Ens preocupa que l’Estat espanyol autoritzi aquest armament, que es diu que està provat en combat. Estem exportant genocidi”, ha denunciat avui Nora Miralles, una de les portaveus de la campanya.

 

Comerciar amb armes és comerciar amb vides humanes

Entre el 7 d’octubre i el 27 de novembre de 2023 Israel ha assassinat a Gaza més de 20,031 persones, entre elles més de 8.000 infants. L’organització Save the Children denuncia que hi ha hagut més morts infantils en la Franja de Gaza en només 3 setmanes que en tots els conflictes que hi hagut al món des del 2019.

Després de la visita de Sánchez a Israel, on ha expressat la necessitat d’acabar amb els assassinats de població civil palestina, la detenció del comerç d’armes  és més urgent que mai per a no contribuir ni al finançament ni al armament directe d’Israel per a seguir massacrant al poble palestí.

Els governs, entre ells el Govern de l’Estat Espanyol, tenen la responsabilitat i el deure de contribuir al manteniment de la pau i al respecte dels drets humans a tot el món. Cal acabar amb la impunitat d’Israel davant els sistemàtics crims de lesa humanitat contra el poble palestí.

 

Marc legal espanyol

El marc legal espanyol contempla l’embargament militar. De fet Sánchez va admetre durant la seva investidura que Israel no està respectant el Dret Internacional Humanitari, un dels preceptes que obliga a l’Estat espanyol a prohibir les exportacions.

Les exportacions d’armes espanyoles i europees a Israel, violen 7 dels 8 Criteris de la Posició Comú 2008/944/PESC, per la que es defineixen les normes comunes que regeixen el control de les exportacions de tecnologia i equips militars.

Qui dóna suport a la campanya?

Entre les organitzacions signants d’aquesta campanya hi ha els sindicats Confederació Sindical de Comissions Obreres, UGT de Catalunya i la Federación de Sindicats de Periodistes (FeSP).

Entre les organitzacions de cooperació i del tercer sector hi ha l’Associació Espanyola d’Investigació per la Pau (AIPAZ), Ecologistas en Acción, La Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo- España, Òmnium Cultural i la Plataforma d’Afectadas por la Hipoteca (PAH). Destaca la confederació estatal d’entitats veïnals (CEAV). També s’han sumat artistes a la campanya com Alberto San Juan, Joan Miquel Oliver, Anita Botwin o Los Chicos del Maíz.

 

Més informació