Més de 200 personalitats d’arreu de l’Estat espanyol signen el manifest a favor dels drets i llibertats


El manifest “Drets i llibertats” aglutina noms com José Miguel Monzón (Gran Wyoming), Jorge Javier Vázquez, Rosa Maria Calaf, Josep Maria Pou, Ignacio Escolar, Martirio, Federico Mayor Zaragoza o Gemma Nierga. El text vol obrir el debat sobre el retrocés democràtic que viu l’estat i la criminalització dels i les defensores de drets humans.

Signants del manifest “Drets i llibertats”. Foto: Lafede.cat

Lafede.cat ha impulsat el manifest “Drets i Llibertats” amb l’objectiu d’aglutinar opinins diverses i de tot l’Estat per denunciar la regressió en llibertats fonamentals i drets humans a l’Estat espanyol, sobretot des de l’entrada en vigor de l’anomenada Llei Mordassa ara fa tres anys, i arreu del món. El text s’ha presentat aquest dimecres 4 de juliol al Col·legi de Periodistes de Catalunya i ja comptava amb més de 200 signatures de persones del món cultural, periodístic i social de l’Estat. 24 hores després ja té un miler de signatures individuals.

La voluntat d’aquesta iniciativa és posar l’accent en el retrocés democràtic que es viu a Espanya pel que fa a la llibertat d’expressió i manifestació així com l’abús de la violència policial o de la presó preventiva, i la criminalització dels i les defensores dels drets humans. Valtonyc, Helena Maleno, Proactiva Open Arms, Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, els joves d’Altsasu o els polítics catalans, són només alguns exemples. “La voluntat d’aquest manifest és compartir la idea fonamental que per defensar un Estat democràtic cal defensar els drets humans. Mai consolidarem la democràcia atacant els drets humans i només la consolidarem si els defensem”, ha remarcat Jordi Armadans, de Fundipau, entitat federada, a la roda de premsa-

Lafede.cat és la impulsora per la seva experiència de la defensar els drets humans aquí i arreu: “Denunciem la criminalització de periodistes i defensores de drets humans arreu del món i a l’Estat, un exemple és el cas d’Helena Maleno”, ha dit Tere Palop, vicepresidenta de Lafede.cat, i ha fet referencia a les 34.000 sancions posades el 2016, segons Amnistia Internacional, relacionades amb la llibertat d’expressió, manifestació i reunió pacífica.

Voluntat d’aglutinar diferents sensibilitats

A l’acte han llegit el manifest Xavier Antich, filòsof; Carol López, dramaturga; Marc Parrot, productor musical; Marina Rossell, cantant; Llúcia Ramis, periodista i escriptora; i Axel Pi, del grup Sidonie. Entre els signants es troben noms d’arreu de l’Estat com José Miguel Monzón (Gran Wyoming), Ignacio Escolar, Jordi Évole, Neus Tomàs, Miguel Mora, Jorge Javier Vázquez, Gemma Nierga, Javier del Pino, Arturo Valls, Rosa Maria Calaf, Montxo Armendáriz, José Corbacho, Juan Diego Botto, Julio Manrique, Alberto San Juan, Josep Maria Pou, Antonio de la Torre, Paco Ibáñez, Amparo Sánchez, Nacho Vegas, Ivan Ferreiro, Martirio, Belén Gopegui, Elvira Lindo, Javier Mariscal, Victòria Camps, Joanquín Urías, Yayo Herrero, Federico Mayor Zaragoza i Andrés Rodríguez Amayuelas.

Ara es vol continuar amb la recollida de signatures d’arreu i poder fer actes a altres punts de l’Estat. Segons Marina Rossell hi ha “molta indignació” arreu de l’Estat i per això calen més noms. Axel Pi ha reforçat el missatge: “no caldria tenir valentia per signar un manifest que defensa els drets i les llibertats. Tothom l’hauria de signar”. Segons Llúcia Ramis, “no es tracte d’una ideologia concreta, de ser independentistes o no, sinó d’una pèrdua de drets i llibertats a tot l’Estat i per això és necessari que tothom hi sigui per defensar-ho”.

Es pot llegir el manifest, signar-lo i veure els noms signants a www.dretsillibertats.org