Nous vents a la Generalitat a favor de la Justícia Global?


El Govern català es compromet a assolir el 0,7% abans del 2030, una xifra que la Llei de Cooperació preveia pel 2010. Lafede.cat s’ha reunit amb el Conseller Bosch i altres grups parlamentaris per arrencar un compromís ferm amb la Justícia global.

Compareixença del Conseller Bosch. Gener de 2019. Foto: Premsa Gencat.

 

El passat dijous 17 de gener el conseller Alfred Bosch, qui condueix des de fa poques setmanes la conselleria d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, va sorprendre a tothom quan va anunciar en seu parlamentària el seu compromís – i per tant, el del Govern – d’assolir el tant anunciat, i mai no complert, 0,7% per a executar polítiques públiques en favor la Justícia global el 2030.

Aquesta és una fita que la Llei de Cooperació catalana aprovada el desembre del 2001 preveia assolir, com a màxim, l’any 2010. Aquell any es va arribar al 0,43% (56,8 milions d’euros), el màxim en termes relatius. Gairebé una dècada després, la xifra que es destina a solidaritat internacional tan sols és del 0,15% (32,2 milions), molt lluny encara del 0,7.

Lafede.cat celebra la iniciativa que va anunciar el Conseller durant la seva compareixença a la comissió parlamentària d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència-CAERIT, on va remarcar que Catalunya ha d’assolir aquest compromís per reparar les desigualtats existents a nivell internacional”. Aquestes declaracions van en consonància amb el compromís amb el 0,7 que ell mateix va comunicar prèviament a Lafede.cat en la reunió bilateral mantinguda el 15 de gener, fet que constata la intenció de la conselleria d’aconseguir aquesta fita. Amb tot, els actors socials creiem que anem molt tard i que ens cal gestionar aquesta xifra abans del 2024, tot just quan farà 30 anys de les acampades de la Diagonal en què milers de persones ja van reclamar al Govern que destinés aquesta xifra emblemàtica a cooperació internacional el més aviat possible, atès que l’Assemblea General de les Nacions Unides ho havia aprovat l’any 1970 (resolució 43). Cal recordar que la societat catalana exigeix aquest compromís des de principis dels anys 80.

 

El 0,7%, un deute amb la societat civil

Encara que aquest percentatge ja ha quedat del tot desfasat perquè les desigualtats entre i dins els Estats en els darrers 50 anys s’han ampliat, agreujat i aprofundit és molt urgent que el Govern català adopti aquesta mesura, ni que sigui simbòlica, per mostrar al món que Catalunya respon amb mesures de transformació per assolir la Justícia global tal i com ho ha demostrat la societat reiteradament des dels carrers. Les darreres expressions de solidaritat internacional han estat amb les persones refugiades i migrants. Cal que aquest compromís es traslladi als pressupostos de la Generalitat.

Segons els càlculs que fa Lafede.cat, si Catalunya volgués destinar el 0,7% del seu Producte Interior Brut a fomentar la pau, els drets humans i la cooperació internacional – tal i com demana Nacions Unides – hauria de comprometre cada any més de 1.600 milions d’euros. Si el càlcul es fes sobre el pressupost de la Generalitat, el 0,7% es veuria disminuït a prop de 240 milions d’euros.

Tanmateix, la Llei de Cooperació del 2001 fa el càlcul del 0,7% sobre els ingressos propis no condicionats, un import encara menor que el dels pressupostos. Per tant, la xifra a assolir anualment seria de prop de 150M€. Actualment la Generalitat destina la meitat dels 63M€ que es van invertir el 2008, l’any en què el Govern va dedicar més recursos a solidaritat internacional en termes absoluts.

Les entitats i organitzacions de la societat civil que formem part del Consell de Cooperació estem treballant per fer possible que el futur Pla Director de Cooperació Internacional, que recull el període 2019-2022, el cinquè de la nostra història i que ara tot just comença a dibuixar-se, contempli el compromís pressupostari d’assolir el 0,5% al final del 2022 amb la mirada al 0,7% l’any 2024, sis anys abans del que es compromet el Govern. Precisament en els darrers mesos ens hem reunit amb els diferents grups parlamentaris –només resta el PPC – per arrencar un compromís ferm amb la Justícia Global.

Estem convençudes que amb un compromís pressupostari ferm serà possible dur a terme polítiques públiques estables i decidides en favor de la Justícia global, tal i com ens demana la societat catalana des de fa dècades.