Comencem l’any amb múltiples adhesions a lluites i plataformes


Lafede.cat té per objectiu assolir la Justícia Global i això passa per aliar-se i donar suport a iniciatives d’altres entitats, col·lectius o plataformes amb les quals comparteix les mateixes fites. Durant el mes de gener la federació s’ha sumat a diferents lluites en qüestions migratòries, feministes i drets sexuals, de responsabilitat empresarial i de defensa de Palestina.

Open Arms i Casa Àfrica

Aquest mes és noticia la decisió del govern espanyol de Pedro Sánchez de no deixar sortir a fer tasques de salvament marítim a l’ONG Proactiva Open Arms. És per això que la Junta, a petició de l’Eix de migracions, va decidir donar suport a la manifestació convocada pels i les voluntàries de l’organització el passat dissabte 19 de gener. A més, uns dies abans, Lafede.cat també s’havia sumat al manifest de suport a Casa Àfrica, un bloc ocupat al Poblenou que acull a persones arribades a través de la frontera sud que es queden fora dels circuits oficials d’acollida. La Casa tenia un avís de desallotjament programat, finalment aturat, i demanava suport social. És per això que va adherir-se a la convocatòria de manifestació del divendres 11 de gener.

Drets i llibertats

Lafede.cat s’ha adherit al Internacional Trial Watch en el marc del judici als polítics i líders socials empresonats, especialment Jordi Cuixart (president d’Òmnium Cultural) i Jordi Sánchez (expresident de l’Assemblea Nacional Catalana). Durant el procés judicial s’enviaran observadors estatals i internacionals per analitzar i explicar si el procediment es du a terme de manera imparcial i independent i amb respecte als drets humans.

Per altra banda, la Junta també va decidir donar suport a la campanya Defensem els Drets Humans de suport als activistes encausats a València per la seva solidaritat amb el poble palestí en el marc de la campanya pública contra un dels artistes programes al festival de reggea Rototom Sunsplash de Benicàssim l’agost de 2015. De fet, el Grup de treball de Palestina de la federació va fer un manifest de suport propi.

Del No al TTIP al No al TCI

Des de fa anys, la societat civil s’ha organitzat per a fer front a les vulneracions de drets humans per part de les empreses transnacionals. Europa, els Estats Units i altres països porten anys treballant en el que primera va ser el TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions) o el CETA (amb el Canadà) i d’altres amb Japó, Mèxic, etc. Ara, totes aquestes lluites s’han unit sota el lema NO als TCI (Tractats de comerç i inversió), que suposen una política econòmica i comercial que lluny de servir al interès públic i al futur comú, beneficien a les grans empreses transnacionals i afecten de manera negativa sobre la població i el planeta. Molts d’aquests tractats contemplen els ISDS (Tribunals de Disputes entre Inversos i Estats), uns tribunals d’arbitratge privats de les empreses que fomenten un sistema paral·lel de justícia per a les multinacionals que les fa impunes davant de les vulneracions de drets humans i medioambientals que cometen allà on operen. Lafede.cat, que ja s’havia adherit al No al TTIP, ara se suma a la campanya No al TCI i a Stop ISDS, en congruència amb la seva línia de treball de l’Eix d’empresa i drets humans.

Cap a la #vagafeminista i rebuig a les agressions LGTBIfòbiques

Finalment, aquest darrer cap de setmana, el nou centre LGTBI de Barcelona ha patits atacs violents i discriminatoris que han fet aflorar que, per una banda encara hi ha part de la societat que rebutja que es pugui estimar a qui es vulgui, i per l’altra que hi ha tota una base social disposada a sortir al carrer, mostra el seu suport i denunciar aquest tipus d’atacs. És per això que Lafede.cat es va sumar a la concentració d’aquest dilluns 21.

A més, l’Eix de feminismes està treballant de cara a la vaga feminista prevista pel 8 de març d’aquest any i s’adhereix a l’aturada de treball i cures de totes les dones.