Segones Jornades DAR: per una Intel·ligència Artificial democràtica, feminista i decolonial


El pròxim 1 i 2 de juny, a Madrid i en streaming, Lafede.cat coorganitza juntament amb Algorights i Algorace la segona edició de les Jornades DAR (Democràcia Algoritmes i Resistències). En un moment en què s’està debatent sobre el nou Reglament europeu sobre IA (AI Act) i que el govern espanyol assumirà la presidència rotatòria de la UE a partir de l’1 de juliol, aquestes jornades seran un espai clau perquè les organitzacions socials articulin les seves demandes per tal de garantir els drets humans en aquesta regulació. Inscripcions obertes.

Aquest dijous 1 i divendres 2 de juny, tindrà lloc la segona edició de les Jornades DAR: Democràcia, Algorismes i Resistències, a l’Espai Ecooo de Madrid (carrer Escuadra, 11), amb opció de seguir-les també en streaming. Organitzades per AlgoRace, Algorights i Lafede.cat consistiran en dos dies de trobades, debats i tallers, amb l’objectiu principal d’abordar els contextos que imposa la proliferació de la intel·ligència artificial des de la perspectiva dels drets humans.

Les jornades es plantegen com a punt de trobada entre col·lectius, organitzacions, investigadors i organismes independents per abordar les noves realitats que comporta la IA i articular propostes d’acció. També són una crida d’atenció a l’administració, en un moment de regulació emergent de la IA a la Unió Europea.

Les jornades DAR se celebren en un moment crucial en què es debat el nou reglament europeu sobre IA (AI Act). A partir de l’1 de juliol del 2023, el govern d’Espanya assumirà la Presidència rotatòria del Consell europeu, i ha mostrat un gran interès per liderar la carrera de la Intel·ligència Artificial a Europa. L’avançament electoral anunciat aquesta setmana pel president del govern espanyol pel 23 de juliol col·loca Espanya en un moment de convulsió política, però les organitzacions socials remarquen que el paper del govern espanyol, actual i el que surti de les urnes, ha de ser decisiu a impulsar aquesta regulació per garantir els drets fonamentals i revertir els biaixos de discriminació, segregació i exclusió que sovint aquestes tecnologies perpetuen.

 

Per una intel·ligència artificial democràtica, feminista i decolonial

Les jornades seran un espai de debat i construcció col·lectiva en el qual es visibilitzaran estratègies de resistència i supervisió així com de governança participativa i col·lectiva de la tecnologia, des dels moviments de base i les organitzacions de la societat civil, amb especial focus al Sud Global.

El dia 1 de juny, entre les 17:40h i les 20:00h es podran escoltar a les Jornades les ponències d’especialistes internacionals a l’àmbit de la Intel·ligència Artificial, entre les quals destaquen quatre dones:

  • Nina Da Hora, científica de computació al Brasil, investigadora, professora i hacker antiracista
    Ivana Feldfeberg, especialista en ciència de dades amb perspectiva de gènere i cofundadora de l’Observatori de Dades amb Perspectiva de Gènere, el primer d’aquest tipus a l’Amèrica Llatina
  • Priscila Bellini, periodista feminista brasilera que ha estudiat els discursos dels grups antigènere i és coordinadora de comunicacions al Centre WhoseKnowledge que treballa per la democratització d’Internet
  • Carolina Matos, d’Open Knowledge Foundation, una gestora de projectes del Brasil que connecta organitzacions i institucions per enfortir el moviment de xarxa oberta mundial.

També hi haurà tallers específics el divendres 2 de juny de 17:30 a 19:30 h (només presencials a Madrid) per treballar propostes d’incidència social i política relacionades amb l’objectiu de construir una intel·ligència artificial que respongui a criteris decolonials, antiracistes i de democratització d’aquesta tecnologia. Hi haurà un sobre Decolonitzar Internet a través de la Wikipedia, un sobre Violències masclistes i dades per visibilitzar-les (places exhaurides) i un Consell Ciutadà sobre IA.

Podeu consultar el programa complet de les jornades DAR aquí. Cal preinscripció, tant per assistir presencialment com per l’streaming. Últimes places disponibles! Inscripció en aquest formulari.