Una empresa catalana denunciada al Parlament, vinculada al cas Villarejo


Avui 3 de juny fa tres anys que Lafede.cat i la Taula per Colòmbia van presentar al Parlament un informe que denunciava la responsabilitat d’una empresa catalana en la vulneració dels drets humans a la ciutat colombiana de Buenaventura. Fa un mes van detenir a alguns dels seus responsables per corrupció a Guatemala.

Imatge: Diari guatemalenc La Hora

 

Després de la visita d’una delegació catalana a la zona, el 3 de juny del 2016 Lafede.cat i la Taula per Colòmbia van explicar al Parlament les denúncies de la població de Buenaventura sobre la responsabilitat de l’empresa TCBuen, filial de la catalana Grup Marítim TCB i responsable de la construcció del port de la ciutat, en la vulneració de drets humans i la perpetuació de la violència a la regió. Les organitzacions socials van assenyalar la responsabilitat última de l’empresa catalana i en van fer seguiment fins que els seus responsables la van vendre a un grup multinacional. Ara alguns han estat detinguts.

El passat mes de maig, la fiscalia anticorrupció espanyola va ordenar la detenció de quatre empresaris i un advocat vinculats al «cas Villarejo» que instrueix l’Audiència Nacional. Tres dels detinguts tenien relació amb l’empresa potuària TCB-TCBuen: Ángel i Álvaro Pérez Maura, van ser els propietaris fins als 2016, i Francisco Javier Soucheiron, conseller delegat de la mateixa empresa. Ángel Pérez-Maura, president del Grup TCB, era reclamat per la justícia de Guatemala pel pagament d’una comissió il·legal de 30 milions de dòlars a l’expresident de Guatemala, Otto Pérez Molina, a canvi del contracte per a la construcció i explotació de la terminal portuària de contenidors en Puerto Quetzal. Pérez-Maura està acusat d’haver contractat Villarejo per 10 milions d’euros per, entre altres coses, impedir la seva extradició a Guatemala, la qual va ser denegada per la Audiència Nacional. Pérez-Maura va vendre les seves accions a la companyia holandesa APM Terminals del Grup Maerks, la companyia naviera més important del món, després que la Fiscalía de Guatemala i la Comissió Internacional contra la Impunitat de Nacions Unides l’acusessin de delictes de corrupció, fet que va provocar que la Interpol emetés una ordre de cerca i captura contra ell.

El cas de Buenaventura va ser el primer que van investigar Lafede.cat i la Taula per Colòmbia, articulats com Eix d’Empresa i drets humans, i ha permès engegar tota una línia de treball per fer efectiva i concreta la demanda de coherència de polítiques entre les polítiques de cooperació, pau i drets humans i les de promoció econòmica, a través de la creació d’un organisme públic que garanteixi que les empreses catalanes respectin els drets humans. El Parlament ha aprovat per dues vegades la creació d’aquest organisme o Centre públic: la primera al novembre de 2016 en comissió parlamentària, i la segona tot just ara a l’abril en plenari. Lafede.cat considera que el Centre ja no es pot endarrerir més i ha d’entrar en funcionament aquest 2019 tal i com reclama el Ple del Parlament, ja que casos com el de l’empresa TCB evidencien la impunitat amb què treballen moltes empreses a l’exterior.

Lafede.cat creu que ja hi ha prou evidències que són les empreses transnacionals que estan al darrere de la persecució de defensors i defensores de drets humans arreu, i que sovint aquesta persecució està vinculada a temes de corrupció o evasió fiscal. El Centre permetria detectar pràctiques irregulars i frenar els abusos i les morts a moltes comunitats i països empobrits.

Foto portada:mitjà guatemalenc Emisoras reunidas