Vídeo sobre l’educació transformadora per avançar cap a la justícia global


Lafede.cat llença el vídeo “Eduquem per a la Justícia Global” per tal de reflexionar sobre el paper de l’educació i els seus professionals en la construcció de la Justícia Global. El vídeo forma part de la campanya FentiPensant Justícia Global on Vanessa Andreotti escriu sobre la construcció dels imaginaris comuns.

Foto: Antonio Marín Segovia

 

Moltes de les entitats de Lafede.cat que treballen per l’apoderament dels països empobrits, ho fan també amb una pota al nord a través de la sensibilització i l’educació formal i no formal. El juny del 2013 es va aprovar el manifest pel Dret a una educació transformadora de Lafede.cat, que aposta per fomentar metodologies participatives que eduquin d’una forma crítica i amb vocació transformadora, enfocada a potenciar les capacitats de les persones i els col·lectius i l’autonomia d’aquests. L’educació ha de generar canvis positius cap a una “societat més justa, respectuosa, equitativa i solidària”, diu el manifest. Cal posar en valor l’educació pública i de qualitat davant l’augment de les retallades i la pobresa i per neutralitzar un món cada cop més individualista i consumista.

Precisament per això, des de la comissió d’educació de Lafede.cat es llança la campanya “Educació per a la Justícia Global” amb l’etiqueta #EduJustíciaGlobal, dins el marc de Fentipensant Justícia Global iniciat el novembre de 2016 per ajudar a reflexionar sobre què és i com apliquem el concepte de justícia global.

El vídeo “Eduquem per a la transformació social” vol ser una reflexió per part del món educatiu (mestres, professorat, educadors socials, membres d’entitats, professionals del teatre i el clown…) sobre la situació actual i els problemes educatius, i traçar línies de futur i esperança. Aquest vídeo l’acompanya l’article “El repte educatiu d’imaginar Altrament: Mapeig d’imaginaris de Justícia Global” de Vanessa Andreotti, investigadora de la Càtedra de desigualtats i canvi social de la University British Columbia de Vancouver, que reflexiona sobre la construcció de l’imaginari comú entès com un relat únic sobre la realitat. “Quan els relats únics impregnen amb el seu llenguatge els marcs d’un imaginari, comencen a determinar què és possible pensar, de què es pot parlar, què és real i què és ideal. Tracen una línia que fa que les altres opcions esdevinguin invisibles, il·legibles, inintel·ligibles. Si els marcs del nostre imaginari són colonitzats per un relat únic, passem a entendre el que és diferent com una amenaça per a la nostra existència, la imatge de nosaltres mateixos, la nostra seguretat i el nostre futur”, diu Andreotti. La catedràtica fa preguntes dirigides al món educatiu per tal de capgirar la mirada sobre la realitat, ja que educar per a una mirada crítica vol dir trencar amb el relat únic i obrir un ventall de noves oportunitats. L’article, juntament amb el vídeo, vol reivindicar que cadascú, des de la seva posició, pot contribuir a canviar el món i els mestres i educadors són peces claus com agents de canvi.