Acció Cinema 2024: més formació i espais de col·laboració entre les ONG i la indústria audiovisual


El 16 d’abril comença l’edició 2024 del programa Acció Cinema, una iniciativa que impulsa l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Catalunya Film Festivals, el Departament de Cultura i Lafede.cat. Els objectius són, per una banda, la creació d’espais participatius per apropar la Justícia global a la ciutadania i als centres educatius a través de l’audiovisual i, per l’altra, l’intercanvi de coneixement i creació de xarxa entre el món audiovisual i les organitzacions.

Taller d’Acció Cinema en el Festival Protesta de Vic | TW: @FProtesta

Fa uns anys que les organitzacions de Justícia global incorporen l’audiovisual com a eina clau dins dels seus projectes i campanyes. De fet, en molts casos es tracta ja d’un element central de la seva estratègia comunicativa i educativa. És per això que des de finals de 2021 s’impulsa el programa Acció Cinema, per a promoure una ciutadania crítica i compromesa en la defensa dels drets humans a través de l’audiovisual.

Lafede.cat participa d’aquesta iniciativa, juntament amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Departament de Cultura i la Catalunya Film Festivals, una plataforma que agrupa més de 40 festivals i mostres, que sumen més de 500.000 espectadors anuals i 200 espais de projecció a 100 municipis del país. Aquests festivals no són només espais de trobada de la indústria audiovisual, sinó que també tenen tot un ecosistema de múltiples activitats educatives, de formació o de debat, on les ONG poden col·laborar.

 

Més enllà de les projeccions: espais educatius i de debat

Acció Cinema té diferents línies de treball per a les ONG. D’una banda, vol impulsar la creació d’espais participatius de reflexió i aprenentatge sobre els drets humans i les lluites del Sud global i el seu vincle amb el Nord. Aquí es plantegen activitats adreçades a tota la ciutadania, com ara projeccions temàtiques o taules rodones posteriors de debat, o també activitats educatives, com ara tallers o sessions escolars.

Pel que fa a aquestes activitats, l’objectiu és que les organitzacions puguin treballar amb els festivals definint continguts dels tallers i activitats educatives i aportant context, expertesa i testimonis per complementar les temàtiques socials que s’aborden en les sessions audiovisuals.

Taula rodona “De la cooperació a la pantalla” al DOCS Barcelona de 2022, dins el projecte Acció Cinema. Foto: Acció cinema

 

Creació de xarxa i intercanvi de coneixement

Una altra de les línies estratègiques del projecte és contribuir a generar espais de formació, intercanvi de coneixement i creació de xarxa entre la indústria audiovisual i les ONG. Aquests espais professionals serveixen per contribuir a la millora de la qualitat temàtica i tècnica dels productes audiovisuals que incorporen temàtiques sobre Justícia global.

També es plantegen tallers, espais de mentoring o d’acompanyament perquè les entitats puguin tenir el suport de professionals del sector audiovisual en la creació, producció i exhibició de les seves produccions, ja existents o en desenvolupament.

 

16A: una trobada per a generar aliances

El tret de sortida de l’edició 2024 del programa d’Acció Cinema serà una jornada de presentació el 16 d’abril al CCCB, que servirà com a espai de trobada entre els festivals i mostres del Catalunya Film Festivals i les organitzacions de Lafede.cat. Aquell dia s’hi exposaran bones pràctiques de col·laboracions ja existents entre aquests dos sectors, ja sigui per les dinàmiques de treball conjunt, per les temàtiques abordades o pel seu impacte en el públic. També s’identificaran necessitats formatives i noves vies de col·laboració entre ONG i festivals.

 

Més informació