Acció global per suspendre les patents de les vacunes contra la Covid


La federació se suma a les accions de les coordinadores europea i espanyola d’ONG per demanar als seus governs que suspenguin les patents farmacèutiques per facilitar la producció massiva i barata de vacunes. La federació demanarà al nou Conseller o Consellera de salut que es posicioni al respecte i pressioni a l’Estat en aquest sentit.   

El 75% de les vacunes contra la Covid s’han administrat a 10 països. Els països del G7 han comprat 1.500 milions de dosis. Dades recents de la Universitat John Hopkins posen de manifest que gairebé una cinquena part de la població no tindrà accés a la vacuna a l’almenys fins al 2022, i l’Aliança People’s Vaccine alerta que 9 de cada 10 persones en els països empobrits no tindran accés a la vacuna contra la COVID-19 en 2021.

Mentre el Secretari general de l’ONU, António Guterres ha dit que “la distribució de vacunes és salvatgement injusta i desproporcionada”, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom, anima a tots els països a que facin les seves pròpies vacunes sense patents de propietat intel·lectual per combatre l’escassedat de vacunes. El passat 10 de març l’Organització Mundial del Comerç-OMC va tornar a debatre la suspensió de les patents per a les vacunes que proposa Sudàfrica i l’Índia, i malgrat que 99 dels 164 països estan a favor de la suspensió, els països rics la van tornar a tombar.

Quan l’octubre passat Sudàfrica i l’Índia van presentar la proposta més de 370 ONG de tot el món els van donar suport, i van començar campanyes de sensibilització per donar a conèixer el tema. Dues de les iniciatives internacionals per a la vacunació universal a què moltes ONG catalanes donen suport són People’s Vaccine i No profit on pandèmic.

Països a favor de suspendre les patents (verds i blaus) i països en contra (vermell) . Font: https://noprofitonpandemic.eu/

 

Les federacions i coordinadores d’ONG fan la demanda als governs

La plataforma europea d’ONG CONCORD ha demanat a la presidenta de la UE, Úrsula Von der Leyen, que  canviï la seva posició a l’OMC, i l’ha instada a treballar perquè el pròxim 7 d’abril, Dia Mundial de la Salut hi hagi un pla per a la vacunació universal. La Coordinadora estatal d’ONG, de la qual forma part Lafede.cat, també ho ha demanat al govern espanyol, a través d’una carta oberta, juntament amb una desena d’organitzacions científiques, socials i humanitàries. La federació farà arribar aquesta petició al govern català per tal que també es posicioni públicament a favor de la suspensió de les patents i pressioni al govern estatal en aquest sentit, per tal de facilitar la producció massiva i barata de vacunes. 

La federació comparteix completament el contingut d’aquesta Carta oberta i tot i reconèixer que els països de la Unió Europea i la Comissió Europea van prendre algunes mesures positives (una forta inversió en programes i projectes d’investigació per accelerar el descobriment de vacunes eficaces i segures; la posada en marxa del mecanisme COVAX per fer arribar vacunes a països de rendes baixa i mitjana-baixa; un mecanisme de compra conjunta per la Unió Europea; uns contractes amb diferents empreses per donar-los suport en el desenvolupament i fabricació dels productes), aquestes mesures no només no donen una resposta global sinó que la deixen en mans del mercat: “La situació actual reflecteix un sistema condicionat pel mercat, molt sensible als interessos econòmics i on els Estats i la Comissió Europea tenen escassa capacitat d’actuació en defensa de la ciutadania i de la salut pública (…) La manca de transparència en contractes públics resulta difícilment admissible en sistemes democràtics i genera molts dubtes sobre si es protegeix l’interès general”.

En revisar els contractes signats s’ha descobert que els drets de propietat intel·lectual i d’explotació de les llicències es cedeixen completament a les empreses, tot i que les empreses queden exemptes de responsabilitat si no funcionen o tenen efectes adversos, “se socialitzen les possibles pèrdues”. D’altra banda, les empreses mantenen el control de certs aspectes que afecten la pròpia sobirania dels Estats com ara si poden donar o vendre els excedents, o declarar el final de la pandèmia. “Contractes signats amb subjectes privats impedeixen que la Unió Europea pugui complir els seus objectius de «solidaritat mundial».

Les principals demandes cap al Govern espanyol:

1.Recuperar el valor de la salut pública. Davant d’una situació tan absolutament excepcional com la que estem vivint, ha de prevaldre la salut pública i la vida de les persones per sobre de qualsevol altre interès econòmic. El nostre ordenament jurídic ja fa possible que això sigui així a l’impedir que l’explotació d’una patent pugui dur-se a terme si va en contra de la salut pública. És més, arribat el cas i davant d’una situació excepcional, permetria fins i tot que mitjançant una llei pugui declarar-se la seva utilitat pública o interès social per expropiar una patent mitjançant una justa indemnització per al fabricant de vacunes.

2. Transparència en tots els contractes signats entre la Comissió Europea i les companyies farmacèutiques. Espanya ha d’exigir l’accés als mateixos garantint un exercici responsable de rendició de comptes i la ferma defensa de l’interès públic i l’accés equitatiu a vacunes, medicaments i diagnòstics.

3.Criteris de retorn públic de tota la inversió realitzada pels estats que assegurin, entre altres, que el coneixement generat es comparteix i es llicencia a tercers en condicions de no exclusivitat.

4.Preus a cost de fabricació, degudament auditats i descomptant els ajuts públics on es reflecteixin de manera clara i precisa les inversions tant públiques com privades.

5.Que Espanya revisi la seva posició sobre la proposta de suspensió temporal dels drets de propietat intel·lectual sobre el coneixement aplicable per combatre la pandèmia de COVID-19 plantejada en l’Organització Mundial de Comerç per l’Índia i Sudàfrica, i promogui un canvi de postura per part de la Comissió Europea i la resta d’estats de la Unió Europea davant el Consell de l’Acord sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual relacionats amb el Comerç (ADPIC).

6.Que la Comissió explori l’aplicació de l’article 122 de el Tractat de Funcionament de la UE (TFUE) perquè, en cas de ser necessari, adopti mesures excepcionals com la suspensió de patents i es produeixi la transferència de tecnologia que es requereixi per a ampliar la producció. Així mateix, cal que tant els Estats membres com la mateixa Comissió Europea facin un pas endavant i entrin a formar part de la iniciativa COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP) de l’OMS.

 

Més informació

👉 Article “Un año de la pandemia que está diviendo el mundo” al web Saludporderecho.org. (10 març, 2021)

👉 Notícia: “España se niega pero aumenta la presión para que el Gobierno apoye la liberalización de las patentes de las vacunas covid-19” a Elsaltodiario.com (4 febrer, 2021)

👉 Entrevista a Jayati Ghosh: “Hay que suspender las patentes farmacéuticas” a Lavanguardia.com (7 febrer, 2021)