Altra vegada, No a la guerra


La federació publica un comunicat amb caràcter d’urgència, en relació amb el conflicte d’Ucraïna. Ho fa amb la Coordinadora estatal d’ONG i amb un clar missatge cap al govern espanyol. Instem a totes les parts a desescalar el conflicte. Abans dels atacs d’aquesta matinada tres milions de persones necessitaven ajuda humanitària. El cap de setmana s’han convocat ja concentracions de protesta a moltes ciutats de l’Estat. 

 

COMUNICAT: ALTRA VEGADA, NO A LA GUERRA

 

Ho dèiem fa un mes i tornem a repetir-ho: la guerra a Ucraïna, com passa amb totes les guerres, tindrà greus conseqüències a la vida de la població civil. Manifestem tota la nostra solidaritat amb les víctimes dels atacs d’aquesta matinada, i amb la població civil que ara mateix tem per les seves vides.

Cridem a frenar l’escalada militar i al cessament immediat de les hostilitats; tots els actors implicats en el conflicte han de posar fre als atacs i possibles respostes armades, i iniciar de manera immediata un procés real de diàleg i pau que garanteixi el ple compliment del dret internacional humanitari. La garantia dels drets humans ha de ser plenament assegurada, així com la protecció de la població civil, amb una atenció especial a la infància, a les infraestructures civils, les escoles i els hospitals.

Abans que esclatés aquest conflicte la situació era ja molt preocupant, amb gairebé tres milions de persones necessitades de suport humanitari. Les nostres ONG a la zona, i les organitzacions locals amb què treballem, fa setmanes que mostren la seva preocupació davant un possible desenllaç com el d’avui, i davant la possibilitat d’un augment dràstic de les necessitats humanitàries. En compliment del dret internacional humanitari, cal garantir l’assistència que fan les agències de les Nacions Unides i les organitzacions que treballen amb la població local; la seva feina ha de ser garantida en condicions de seguretat.

Avui més que mai recordem que si vols la pau has de preparar la pau. Moltes organitzacions socials fan una feina diària i de llarg recorregut, orientada a identificar i denunciar les causes reals i estructurals d’aquest tipus de conflictes, a transformar-les per prevenir el seu sorgiment, a promoure la desmilitarització de les ments i a fomentar la cultura de pau. Com a ONG de drets humans, pau i acció humanitària, exigim que se’ns tingui en compte a la política exterior. Reivindiquem el nostre paper com a societat civil organitzada en el foment de la pau i la convivència; una qüestió que cal tenir en compte de manera central en qualsevol solució que es plantegi.

 

La responsabilitat política

La comunitat internacional ha d’assumir la responsabilitat i contribuir a aplanar el camí cap a la pau. Apel·lem a la Unió Europea, en concret Josep Borrell com a Alt representant per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, que faci un exercici de responsabilitat i posi fre a la deriva bel·licista. El Govern de Pedro Sánchez, en coherència amb la seva defensa de la pau i la seguretat internacional, ha de fer un pas endavant i apostar clarament per la fi del conflicte. Demanem també al Govern català, a tots els partits presents al Parlament i a tots els alcaldes i alcaldesses del país que es posicionin clarament a favor d’aturar el conflicte i favor de la pau.

La guerra és l’últim i terrible pas d’un camí de conflictes creixents que han de frenar-se des del seu origen. Per això, defensem el foment dels processos de prevenció, convivència i cultura de pau, processos als quals els estats i les instàncies internacionals han de donar suport, i que han de comptar amb el protagonisme de les societats civils implicades; especialment, les dones, que al llarg i ample de tot el planeta i tal com reconeix la resolució 1325 de les Nacions Unides, han demostrat la seva enorme contribució a la pau

La construcció i consolidació de la pau requereix diàleg i molta paciència, és un procés complex i de profundes transformacions. Els diferents agents implicats en el foment de la pau han d’activar mecanismes innovadors que ajudin a consolidar-la. En aquest sentit, les sancions econòmiques han demostrat que rares vegades solucionen les causes i problemes estructurals de la guerra, i que poden agreujar el patiment de la societat civil i augmentar la vulnerabilitat de les persones davant de la pobresa i desigualtats. Per això, per revertir aquesta escalada bèl·lica, cal oferir alternatives pacífiques que garanteixin els drets humans.

Fem una crida als mitjans de comunicació perquè facin un exercici actiu de responsabilitat per evitar la profusió de desinformació i propaganda; han d’evitar el llenguatge bèl·lic i fugir de relats esbiaixats. Fem igualment una crida a la ciutadania perquè tingui molt present que estem en plena guerra de desinformació als mitjans, i al ciberespai. Demanem a la ciutadania que faci un consum crític de la informació i exigeixi que el periodisme no sigui de guerra sinó de recerca activa de la pau, i faciliti informació rigorosa, ètica i honesta que ajudi a entendre el que està passant, i a empatitzar amb el patiment causat per la guerra.

 

La ciutadania, de nou a l’alçada

Un cop més, la societat espanyola i catalana defensen la pau. Arreu es convoquen mobilitzacions en contra de la guerra i en favor de la pau, de la vida i en solidaritat amb les víctimes. Animem la ciutadania a participar en les diferents convocatòries que estan sorgint a tot el territori. Els governs han de tornar a escoltar el nostre clam a la defensa de la pau com l’únic camí. La guerra és sempre un carreró sense sortida per als de sempre.