Dispositiu civil d’emergència #SomDefensores


Davant la repressió, defensem els drets humans. Lafede.cat impulsa amb caràcter d’urgència aquesta campanya per monitoritzar i denunciar possibles vulneracions de drets humans que es produeixin en el marc de la mobilització ciutadana en pro del referèndum de l’1 d’octubre i de l’exercici del dret a vot, i per donar assistència legal en els casos necessaris.

La campanya està impulsada per ONG i organitzacions d’advocats i advocades amb molta trajectòria en la defensa dels drets humans i en la preparació de dispositius d’observació i assistència legal. A banda de les organitzacions federades especialitzades, la campanya agrupa altres com Defender a quien defende, entitats com el Centre per la defensa dels drets Humans Iridia, l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, la cooperativa d’advocats i advocades Ronda i el col·lectiu Reraguarda en Moviment.

La primera reunió de coordinació es va celebrar el dilluns 18 i el passat divendres 22 es va presentar al Col·legi de Periodistes. Júlia Granell, vocal de Lafede.cat va remarcar la necessitat i la urgència, per part de les organitzacions que defensen els drets humans, de treballar conjuntament per denunciar i fer front a la resposta repressiva del govern espanyol. El mateix divendres es va presentar el manifest de la campanya que ja compta amb l’adhesió de 191 entitats, de les quals 36 internacionals, i de 1812 persones a títol individual. El manifest posa en context l’actual situació i, sobretot, planteja quins drets s’han vulnerat en les últimes dues setmanes constituint un atac frontal a les llibertats i drets fonamentals.

David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, va explicar que el manifest, davant la gravetat dels fets, busca suports internacionals i amb aquest objectiu s’ha fet arribar a les xarxes i plataformes internacionals en què participen totes les organitzacions impulsores, preveient que arribarà a molts països de tota Europa, la Mediterrània i l’Amèrica Llatina.

El manifest també s’ha fet arribar a l’Oficina de l’Alt Comissionat de Nacions Unides pels Drets Humans, al grup de treball sobre les Detencions Arbitràries de l’ONU, als relators especials que s’ocupen de la promoció i protecció del dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; del dret a la llibertat de reunió pacífica i d’associació, i de la independència de magistrats i advocats. També a l’expert independent que s’ocupa de la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu. Divendres 29 es presentarà en roda de premsa el Primer Informe de vulneració de drets cívils i polítics arran de la convocatòria del referèndum que també es farà arribar a totes aquestes oficines i persones  de Nacions Unides especialitzades en vigilància de drets, i a d’altres nacionals i internacionals.

 

En marxa un dispositiu legal i una Xarxa d’Observadores

La campanya posa en marxa un Dispositiu legal de suport en cas de vulneració de drets i agressions en context de protesta amb tres números de telèfon en cas de produir-se detencions o situacions d’agressió o vulneració de drets. L’objectiu és, segons Anaïs Franquesa del Centre per la defensa dels drets humans Iridia, posar a l’abast de la ciutadania eines de solidaritat i suport contra la possible repressió.

L’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans ha elaborat la Guia de Consells legals que constitueix un “Kit d’urgència” per a situacions de conflicte o repressió al carrer. El document conté consells legals bàsics i arguments per fer front a situacions sense base legal que puguin justificar actuacions repressives.

La campanya Defender A Quien Defiende, liderada per Novact, coordina la creació d’una Xarxa de persones observadores de vulneracions de drets en context de protesta. L’objectiu d’aquesta xarxa és monitoritzar  i fer seguiment de possibles vulneracions. Ahir dimarts més d’un centenar de voluntaris i voluntàries van fer una formació exprés per poder identificar i recollir informació sobre càrregues, detencions injustificades o violència policial. La xarxa posarà el focus durant la jornada de l’1 d’octubre i es mantindrà activa fins que es consideri oportú. El divendres 29 es farà públic com aniran identificats per ser ben visibles.