Dia Internacional per la Pau: treballem per la pau a Catalunya i arreu


En el dia Internacional de la Pau Lafede.cat recorda que les entitats de pau, cooperació internacional i drets humans portem dècades lluitant contra les violacions de drets humans arreu, i que ara no deixarem de fer-ho a casa nostra. Apostem per la transformació pacífica i dialogada dels conflictes i, en aquest sentit, hem acompanyat processos de diàleg i mediació perquè és la millor solució per resoldre els conflictes polítics. En paral·lel, entenem que és la nostra responsabilitat defensar les nostres institucions i la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació i fer tot el possible per demanar un acord dialogat entre les parts.

FOTO CRISTINA CALDERER

Des de la Lafede.cat entenem la pau com un procés de consecució de la justícia a tots els nivells que ens porta a fer aflorar, afrontar i resoldre els conflictes de forma noviolenta, enlloc de negar-ne la seva existència, i treballar per generar les condicions que facin possible la seva resolució o transformació. Tal i com lafede.cat va manifestar al comunicat «Diàleg, negociació i referèndum», tant el Parlament com el Govern de Catalunya tenen tota la legitimitat per convocar el referèndum del proper 1 d’octubre. Lafede.cat ha denunciat, i denunciarà, la regressió i retallades de drets i la perversió del dret, perquè durant tot aquest procés, en comptes de diàleg i negociació hi ha hagut judicialització de la política i politització de la justícia.

Davant l’escalada repressiva i l’atac a les institucions catalanes, les organitzacions de Lafede.cat ens reafirmem en la defensa de la democràcia i de les seves institucions. Des de Lafede.cat demanem als responsables polítics coratge i responsabilitat per buscar solucions polítiques, i fermesa en la cerca de vies de diàleg per a una negociació que permeti realitzar un referèndum pactat sobre la relació entre Catalunya i l’Estat espanyol, així com altres possibles propostes que contribueixin a desencallar el conflicte polític existent. És imprescindible un debat inclusiu on pugui participar tota la ciutadania, en el que tots els arguments i propostes puguin ser escoltades i discutides. Aquest debat seria una oportunitat per millorar la qualitat de la democràcia a tot l’Estat.

Lafede.cat està fermament compromesa la construcció de cultures de pau enteses com a processos que ens han de dur a quotes més altes de justícia global. Per construir-les creiem en l’educació per la pau i en aquest sentit emplacem a la comunitat educativa a mirar d’entendre l’actual conflicte polític com una oportunitat per treballar-la. Igualment demanem redoblar els esforços en el si de la pròpia societat catalana en pro del diàleg per tal de prevenir o gestionar qualsevol fractura social. Demanem a la ciutadania actuar sota els principis de la noviolència i pau. La desobediència civil és legítima en la mesura que contraresta i evidencia importants dèficits democràtics i, per tant, és una eina apropiada per a la defensa dels drets polítics i socials. Catalunya ha estat i ha de continuar sent un referent en la construcció de la pau i en la resolució noviolenta dels conflictes des del diàleg i la negociació.

FOTO: Jordi Borràs