Canviar l’educació per canviar el món, compte enrere pel IV Congrés d’EPD


El propers dies 9, 10 i 11 d’octubre tindrà lloc a Vitòria el IV Congrés d’educació per al desenvolupament, organitzat per l’Institut Hegoa amb la col·laboració de nombroses entitats de tots l’estat, entre elles Lafede.cat.

Diverses entitats catalanes, Edualter, Entrepobles o Fets, hi participaran, i des de Lafede.cat també hi assistirem en qualitat de membres del comitè organitzador del Congrés.

Sota el lema “Canviar l’educació per canviar el món… per una acció educativa emancipadora”, el congrés proposarà debats entorn al model d’educació necessari per desconstruir el model de desenvolupament que ens ha portat a l’actual crisis econòmica, el mateix que, en d’altres indrets del planeta, fa anys que empobreix, crea desigualtats o deteriora el medi natural. El Congrés es concep com un espai de reflexió, on compartir les idees que els diferents col·lectius i persones tenen per canviar el món a través de l’acció educativa.SAM_0117

El programa s’estructura en base a quatre eixos temàtics: la construcció del subjecte polític, la comunicació per a la transformació, el qüestionament de les relacions de poder i l’anàlisi de processos. Compta amb nombroses activitats i en formats diversos que van des del treball en grups, als taller autogestionats amb propostes tant suggerents com “El treball en equip no patriarcal”, els laboratoris de projectes per apropar-nos a experiències com la coeducació a Guatemala i Euskadi o, finalment, els monogràfics, propostes que al llarg de dos dies tractaran temes com el Moviments en defensa de l’educació pública o l’impacte del TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions) en les polítiques culturals i educatives.

A la web del congrés s’hi pot trobar documentació d’interès, per exemple, articles vinculats a les diferents línies temàtiques o el llibre de comunicacions, amb més de quaranta articles. Una de les comunicacions presentades, “Orientaciones pedagogicas para la formación política de las y los jovenes desde una perspectiva crítica de la educación”, ha estat elaborada per Edualter i l’Escola de Cultura de Pau, totes dues entitats de Lafede.cat. Entrepobles Catalunya, organització federada que va liderar l’organització de la III Trobada d’experiències transformadora de Barcelona, reunió prèvia al Congrés, hi serà també a Vitòria.