170: Una fiscalitat injusta ens empobreix


A Catalunya, la Plataforma Pobresa Zero, que agrupa més de 4.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació, treballem per denunciar la pobresa que vivim aquí i arreu, les situacions de risc d’exclusió i les desigualtats, i per proposar i reclamar una acció efectiva i corresponsable contra les causes que generen aquestes situacions. 

És per això, que cada any, el 17 d’Octubre, Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, ens organitzem per mostrar una d’aquestes causes i per proposar solucions tan als governs i les institucions democràtiques com a la ciutadania. pobresa zero

A l’Estat espanyol i a Catalunya, la pobresa i l’exclusió social s’han disparat aquests darrers anys. Tot i això, se segueix sense abordar políticament la injustícia que suposa que una part de les fortunes particulars i els beneficis de les grans empreses engreixin els seus comptes als paradisos fiscals, i que una altra part s’agrupin en formes jurídiques que les eximeixen de les seves obligacions fiscals. La vulneració de drets econòmics, socials i culturals està relacionada amb la no redistribució de la riquesa o, en altres paraules, amb els baixos nivells de pressió fiscal i les estructures impositives sustentades bàsicament en els impostos indirectes (com l’IVA).

L’Oficina de l’Alt Comissionat pels Drets Humans advertia el 2013 que «els baixos nivells d’ingressos fiscals poden ser un obstacle important pel complicant de l’obligació de l’estat de garantir el desenvolupament progressiu dels drets econòmics, socials i culturals». De fet, ja al 1966, el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals recollia «Cadascun dels estats Parts en el present Pacte es compromet a adoptar mesures, tan per separat com mitjançant l’assistència i la cooperació internacional, especialment econòmiques i tècniques, fins al màxim de recursos de què disposi, per aconseguir progressivament, per tots els mitjans apropiats, inclòs en particular l’adopció de mesures legislatives, la plena efectivitat dels drets aquí reconeguts».

Així, la demanda de promoure la mobilització de recursos vinculada als drets humans ve d’antic. En aquest sentit, necessitem unes polítiques públiques que garanteixin els drets humans i tinguin com a principi rector l’equitat i la justícia social. Per garantir l’Estat del Benestar que volem, reclamem un sistema tributari que ens permeti sostenir-lo garantint que sigui sòlid, solvent i d’accés universal.

Per això, convoquem el proper dia 17 d’octubre, Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa a les 12h davant la seu de l’Agència Tributària a Barcelona (Pl.Letamendi) per denunciar que «Una fiscalitat injusta ens empobreix». La setmana vinent es farà públic el manifest amb les propostes de la Plataforma.

A la tarda participarem, com els darrers quatre anys, de l’acte conjunt amb la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que tindrà lloc a les 18h al Centre Cívic del Besos. Podeu trobar més informació aquí.

A la resta de Catalunya i l’Estat espanyol hi haurà diferents accions i activitats en el marc de la campanya estatal «Pobreza Cero».

Per més informació: