Connect for Global Change: arrenca el nou projecte europeu  


El mes d’abril comença Connect for Global Change, el nou projecte europeu que permetrà becar 25 projectes d’educació i comunicació transformadora a Catalunya els pròxims dos anys. L’objectiu del projecte és implicar activament la ciutadania en favor d’un món més inclusiu, igualitari i sostenible a escala local i global.

Rodatge del reportatge ’17 i més’, becat en la IV edició de les beques Devreporter

Connect for Global Change és el tercer projecte europeu de comunicació en què participa la Lafede.cat i forma part del programa d’educació per a la ciutadania global (DEAR) que finançarà 11 plataformes amb 11.111.111€. Aquests ajuts permetran dur a terme 249 projectes d’educació i comunicació transformadora de 550 organitzacions i que arribaran a nou milions i mig de persones d’11 països i regions d’Europa. A Catalunya, aquesta nova aliança becarà un total de 25 projectes durant el 2024 i el 2025.

Lafede.cat és una de les onze plataformes participants del projecte entre les que també es troben l’holandesa Wilde Ganzen, que serà la cap de consorci, CISU (Dinamarca), COP (Piemont-Itàlia), 11.11.11 (Bèlgica), Fingo (Finlàndia), Grupa Zagranika (Polònia), Lapas (Letònia), Resacoop (Rhône-Alpes, França), Sloga (Eslovènia), i VBPlatforma (Lituània).

El consorci reconeix l’expertesa de la federació en temes de gènere i feminismes i aquesta liderarà totes les accions del projecte a escala europea, com ara, elaborant material pedagògic al respecte i realitzant una formació per al conjunt de les organitzacions becades i per a les mateixes plataformes europees.

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament cofinançarà aquest projecte, i a més, serà col·laboradora juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el Consell de la Joventut de Barcelona.

 

Novetats en les beques Devreporter

Connect for Global Change permetrà a Lafede.cat reeditar la Beca Devreporter, que celebrarà així les seves 5a i 6a edició el 2024 i el 2025. Aquestes noves edicions continuaran reforçant la col·laboració entre periodistes, mitjans i entitats, i més enllà dels reportatges periodístics, s’ampliarà a iniciatives d’educomunicació, donant resposta així a les demandes expressades per les organitzacions becades en edicions anteriors.

Una altra novetat seran els nous públics als quals caldrà arribar amb els projectes. El jovent i la ciutadania menys sensibilitzada seran prioritaris. La perspectiva feminista també haurà de ser-hi present de manera transversal i comptarà, a més, amb una línia pròpia. I en aquest sentit, serà fonamentat la participació i la col·laboració d’entitats juvenils i feministes. Així mateix, les entitats i periodistes becats participaran en un programa de formació i acompanyament destinat a enfortir capacitats en educació per a la ciutadania global, profunditzant en aspectes com la implicació dels joves en els reptes globals i les estratègies de comunicació transformadora, entre d’altres.

 

Des de 2013 gestionant projectes europeus

El Connect Global Change dona continuïtat a la línia de treball de Lafede.cat que aposta per buscar finançament europeu per enfortir les capacitats de les entitats federades.

Entre els anys 2013-2016 Lafede.cat va liderar el projecte europeu Devreporter que va donar nom a la primera edició de les beques i que tenia com a objectiu donar suport a la producció i realització de reportatges impulsats per organitzacions federades.

La II edició la Beca Devreporter (2016) no va comptar amb finançament europeu sinó amb el suport econòmic de la Direcció de Cooperació i Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

El 2018, la beca es finança novament en el marc d’un projecte europeu, el Frame, Voice, Report!, però manté el nom originari. En projecte va permetre celebrar la tercera i quarta edició de les beques.

 

Més informació: