Drets humans en perill: ens solidaritzem amb dones defensores i noves campanyes


Aquest mes d’abril la federació s’ha sumat i ha empès diferents iniciatives per a en favor dels drets i llibertats de defensores de drets humans a la Mediterrània i Palestina, així com per a reduir la despesa militar i eliminar les patents de les vacunes de la COVID arreu del món.

El 13 d’abril la federació es va sumar al manifest de suport d’Helena Maleno, defensora de drets humans a la frontera Sud, a iniciativa de Caminando Fronteras, arran de l’expulsió de l’activista del Marroc. El comunicat exigeix al Govern central el reconeixement públic del seu treball, la finalització de la criminalització de la seva tasca, la depuració de responsabilitats en les institucions pertinentes per a la no repetició d’accions persecutòries contra la seva persona, així com la protecció i la reparació dels innombrables danys contra ella i els seus familiars. En el mateix sentit, des de Lafede.cat es va promoure una declaració institucional al Consell Municipal de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona en suport de l’Helena Maleno que es va aprovar el passat divendres 30 d’abril. 

Aquell mateix dia el Ple del Consell Municipal també va aprovar una declaració institucional per demanar l’alliberament immediat de Juana Ruíz Sánchez, ciutadana espanyola resident a Palestina des de fa més de 35 anys, que va ser detinguda de forma arbitrària per l’Estat d’Israel sense que existeixi cap càrrec concret contra ella, amb el pretext de ser interrogada. Juana Ruiz és treballadora a l’entitat Health Work Committees (HWC), organització sanitària de referència a Palestina. La declaració també demana la llibertat de totes les persones detingudes sense càrrecs de HWC i les més de 4.000 preses polítiques palestines en situació de detenció administrativa sense càrrecs. Així com el respecte, per part de l’Estat d’Israel, del Dret Internacional Humanitari i dels Drets Humans de la població palestina assegurant el cessament de la criminalització contra les entitats de drets humans que treballen a Palestina. Era la segona declaració de suport a la Juani ja que el 27 d’abril la Junta havia avalat també la carta que havia promogut la seva família i que ens feia arribar la Red de Coordinadoras Autonómicas en què igualment es demana el seu alliberament immediat.

 

Patents i Canàries: nou posicionament sobre salut global i migracions que impulsa l’Eix

A l’abril la federació també s’ha sumat a la crida de la Campanya GCOMS per a la reducció de la despesa militar que demana als governs de tot el món no tan sols que redueixin dràsticament la despesa militar sino que reassignin els recursos alliberats a sectors orientats a la seguretat humana, especialment per fer front a la pandèmia i al col·lapse ecosocial en què ens trobem immerses.

En la línia d’anteriors comunicats aprovats en el passat, Lafede.cat també s’ha sumat a la Declaració de Barcelona per a l’eliminació de les patents de les vacunes COVID 19, al respecte dels drets humans a les persones migrants a Canàries promoguda per la Red Acoge i també a la declaració de la societat civil per a la sortida del Tractat de la Carta de l’Energia.