Entrevista: “Hem de posar el pacifisme al centre en un món on la militarització i la violència són la norma”


Barcelona acollirà el II Congrés Internacional de Pau aquesta tardor, del 15 al 17 d’octubre, sota el títol “(Re)imagina el món. Acció per la pau i la justícia”. Entrevistem Jordi Calvo, coordinador de l’oficina de l’International Peace Bureau (IPB) a la ciutat, dinamitzada pel Centre Delàs. En l’entrevista, explica els objectius i punts forts del Congrés i el paper que hi pot jugar el moviment català per la pau i les entitats de justícia global.

Jordi Calvo a l’entrada de l’espai d’entitats de Lafede.cat a Erasme de Janer, on té la seu el Centre Delàs

El primer congrés de pau de la història es va celebrar el 1843 a Londres, després a París el 1889 i a Roma el 1891, moment en què es va crear l’International Peace Bureau. El 2016 es van reiniciar aquests congressos mundials amb la idea de posar el desarmament mundial a l’agenda. Com sorgeix la iniciativa de convertir Barcelona en capital mundial de la pau, portant aquí aquest II congrés?

Barcelona acull des de fa quatre anys l’oficina descentralitzada de l’International Peace Bureau (IPB), a càrrec de dinamitzar la campanya internacional per la reducció de les despeses militars, Global Campaign on Military Spending (GCOMS), gestionada en col·laboració amb el Centre Delàs. L’evolució de l’entitat ha fet que l’IPB hagi situat la seva oficina central a Berlín i que l’oficina de Barcelona assumeixi cada cop més protagonisme (també manté una representació important a Ginebra). És per això que, de manera natural, la capital catalana és l’encarregada d’acollir el següent congrés de Pau de l’IPB, després del que va tenir lloc a Berlín l’any 2016.

Hi ha hagut molts canvis organitzatius deguts a la pandèmia?

La decisió de l’organització del Congrés a Barcelona es va prendre el 2018 i va ser l’any següent quan es van aconseguir els recursos per fer-lo possible. En aquell moment, la pandèmia no hi era enlloc, i hem hagut de fer força ajustos en el format per mantenir la data i l’ambició del projecte. Ara ens té ben ocupats l’organització d’un format híbrid, presencial-online, la qual cosa comportarà dificultats òbvies, però també oportunitats, com la facilitació de la participació a través dels diversos canals.

Quins són els objectius del Congrés? Se centrarà en algunes temàtiques, territoris o reptes concrets de la pau?

El principal objectiu del congrés és dinamitzar el pacifisme internacional, ajudar a retrobar-se, a redefinir i, com diu el lema del congrés, a reimaginar el món sota el prisma de la cultura de pau. Es tracta de posar el pacifisme al centre, en un món on la guerra, la militarització i la violència són la norma, és més necessari que mai. Més enllà de tocar totes les tecles possibles que facin sonar la música de la pau durant el congrés, el focus geogràfic, per la localització a Barcelona, serà el del Mediterrani i la qüestió migratòria.

Actualment estem veient al món un increment de les desigualtats i una polarització creixent. Paral·lelament també veiem un augment dels moviments socials amb un enfocament i abast global (feminisme, antiracisme, emergència climàtica). Com es relaciona el Congrés amb totes aquestes lluites i agendes?

Aquesta és una de les principals prioritats del congrés, connectar amb els moviments feministes, antiracistes i ecologistes globals. Volem que es visibilitzi que, en realitat, la pau està present a tots ells, i que uns moviments es necessiten als altres. De fet, el pacifisme és profundament feminista, ecologista i antiracista.

 

El principal objectiu del congrés és dinamitzar el pacifisme internacional, ajudar a retrobar-se, a redefinir i, com diu el lema, a reimaginar el món sota el prisma de la cultura de pau.

Jordi Calvo en un moment de l’entrevista amb Lafede.cat

Hem vist que hi haurà conferències d’activistes de referència. Quins noms destacaries? Tenint en compte que el moviment de pau ha estat històricament molt occidental i blanc, hi haurà en aquesta ocasió una presència important d’organitzacions i activistes del Sud global?    

Volem fer un programa divers i jove. S’hi estan fent esforços per mantenir el màxim equilibri generacional, d’origen i de gènere, amb un munt d’entitats de tots els continents, que formen part de la xarxa de prop de 400 membres de l’IPB. En tot cas, entre els noms que destaquen hi són premis Nobel de la pau i reconegudes activistes com Jody Williams i Vandana Shiva, Beatrice Fihn, d’ICAN, la campanya internacional per la prohibició de les armes nuclears que també va guanyar el Nobel l’any 2017, polítics activistes en l’àmbit del desarmament i la pau, com Jeremy Corbin i intervencions per vídeo de Noam Chomsky, Lula da Silva i, encara per confirmar, del Secretari General de Nacions Unides António Guterres i fins i tot del Papa Francesc.

Quina  continuïtat o impacte pràctic s’espera a escala internacional?

L’objectiu d’aquesta trobada és mobilitzar i animar el moviment de la pau internacional. És difícil mesurar l’impacte, però de ben segur que serà un impuls que facilitarà el reconeixement del moviment pacifista i la introducció de les seves temàtiques i perspectives a l’agenda política.

Què suposa que una ONG catalana com el Centre Delàs lideri aquesta iniciativa internacional i com pot ajudar al moviment català per la pau català?

El Centre Delàs participa en la junta directiva de l’IPB assumint responsabilitats. Sobretot oferim els recursos que tenim a l’IPB i el que fem principalment és dinamitzar la campanya global sobre les depeses militars (GCOMS). Hi ha altres entitats que foren part de l’IPB a Catalunya a més del Centre Delàs: Justícia i Pau, Fundipau, Unipau, Escola Cultura de Pau i Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU. La presència i consolidació de l’oficina de l’IPB Barcelona és una molt bona notícia pel moviment pacifista català, ja que facilita la seva internacionalització, porta cap a Barcelona el millor de la família de l’IPB arreu el món, com ara aquest Congrés, i farà que la presència internacional del moviment de la pau de Catalunya sigui encara més rellevant

Quina implicació tindrà la No-Violència en el Congrés? 

Tots els aspectes de la cultura de pau estan presents en el congrés, la visió és molt àmplia i la no-violència en forma part, tant en els tallers programats com en alguna activitat paral·lela que esperem que sigui organitzada per mostrar a la societat algunes de les nostres principals reivindicacions.

 

La Cultura de Pau incorpora la Justícia Global, una cosa sense l’altra no tindria sentit.

El Congrés es farà al mes d’octubre, però es preveu poder organitzar diverses conferències prèvies. Per a què serviran i quin enfocament tindran?

Les conferències prèvies seran sobretot actes que ja fan entitats de pau de tot l’Estat espanyol en els que s’aprofitarà per presentar el II Congrés. Amb especial atenció s’anirà allà on hi ha estudis de pau per animar l’alumnat a venir a Barcelona. És el cas de Castelló o Granada; però també esperem fer actes relacionats amb entitats pacifistes a Madrid, València, Canàries,  Aragó, País Basc, Navarra, Galícia, Andalusia, i per descomptat arreu del territori català.

Amb el nou paradigma que ens aporta el concepte de Justícia global, les entitats que no es defineixen estrictament de pau, tenen un espai per implicar-se i participar en el Congrés?

La Cultura de Pau incorpora la Justícia Global, una cosa sense l’altra no tindria sentit, així que òbviament qualsevol entitat de Lafede.cat ha de sentir-se apel·lada a participar al Congrés internacional de Pau de l’IPB del 15 al 17 d’octubre a Barcelona. Es veu clarament la necessitat d’una  implicació conjunta en el lema del congrés: “(Re)imagina el món. Acció per la pau i la justícia”.

 

Més informació: Web i Teaser del II International Peace Congress (Barcelona, 15 a 17 d’octubre de 2021).