Mirada global des de l’àmbit local: més propostes de voluntariat de proximitat aquest any


Arran la COVID19 i des de l’any passat, les entitats que treballen en l’organització de programes de voluntariat van paralitzar la seva activitat atenent a les mesures i restriccions de mobilitat. Per aquest any, algunes mantenen els programes i d’altres potencien el voluntariat local al territori.

Font: Camp de solidariat a El Salvador. Setem.cat

Una de les línies de treball de la federació és promoure el discurs de voluntariat internacional responsable, així com fer difusió de les diferents propostes de voluntariat que treballen les entitats federades. Des de l’any 2013, la federació ha impulsat la Fira d’entitats “Fes una volta i Tornacanviada” com un espai de trobada de les entitats que treballen en l’organització dels programes de voluntariat internacionals amb l’objectiu d’apropar les seves propostes a la ciutadania. Des del 2013, s’han celebrat set edicions de la Fira, i han assistit més de 1.000 persones. Enguany, arran de les mesures preventives d’aforament i restriccions per la COVID19, juntament amb la incertesa sobre la mobilitat i les propostes de voluntariat internacional, el grup de treball que organitza la fira, va valorar posposar-la a l’any vinent.

Des de l’estiu de l’any passat, la gran majoria d’entitats van paralitzar els seus programes de voluntariat tant en l’àmbit local i internacional. Per aquest any, la gestió de la pandèmia en relació amb la mobilitat internacional (restriccions a les entrades i sortides dels països, controls sanitaris, limitació dels aforaments,…) és força similar a l’any anterior i per tant, algunes entitats han posposat l’organització de les estades per al pròxim any. D’altres, han obert programes condicionats per les mesures, o bé han obert la convocatòria a nivell intern de l’entitat, amb les persones interessades de l’any anterior. 

 

Dues propostes d’entitats per fer un voluntariat internacional

La federació entén i promou el voluntariat com un procés educatiu i transformador que consta d’una fase prèvia d’informar-se i formar-se per tal de conèixer els objectius i funcions del voluntariat, el context del país de destí, les organitzacions contraparts; i una fase posterior al viatge, d’implicar-se a nivell local (en la mateixa organització amb qui es fa el voluntariat, a la comunitat veïnal,…) per tal de compartir i transmetre tot l’aprenentatge après. Així, ambdues propostes treballen en una formació obligatòria i prèvia a l’estada.

Per una banda, l’entitat Brigades Internacionals de Pau a Catalunya (PBI) dóna suport als projectes de Peace Brigades International, una organització internacional que treballa per a la protecció i acompanyament de persones, comunitats i organitzacions defensores dels drets humans que estan amenaçades per les seves lluites.  Per anar a terreny (a Colòmbia, Guatemala, Hondures o Mèxic), cada projecte obre regularment convocatòries durant tot l’any. L’edat mínima d’inscripció és de 25 anys. Tota la informació al web, o pots contactar a catalunya@pbi-ee.org o en el 931 535 832

Per l’altra, Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI-Cat) és una de les 42 branques que configuren la xarxa del Service Civil International, un moviment de voluntariat internacional per la construcció de pau. Des del 1982 treballa per promoure el voluntariat internacional i l’educació per la pau com a eines de transformació social a Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Andorra.  El SCI organitza conjuntament amb entitats d’arreu del món camps de treball internacional (2-3 setmanes) i projectes de llarga durada (ESC i LTV: a partir d’1 mes i fins a 1 any). L’edat mínima d’inscripció és de 16 anys. Tota la informació al seu web o pots contactar a info@scicat.org o en el 934 417 079.

 

Font: pbi-ee.org

Transformació local amb mirada global

El voluntariat local és una oportunitat d’implicació i transformació personal i col·lectiva. Des de Lafede.cat s’aposta per un voluntariat al territori per tal d’incidir i transformar de manera local amb visió global. L’aturada dels projectes de voluntariat internacional ha impulsat la importància del del voluntariat local. Així, algunes de les organitzacions federades ofereixen la possibilitat de formar part dels equips tècnics a la seu o al territori de manera voluntària per col·laborar en activitats de recerca, sensibilització o formació, i són: 

 

L’associació SETEM, que també ha paralitzat les seves propostes de camps de treball, vol donar resposta a la situació actual, oferint la formació prèvia a tot aquell interessat en fer un camp de treball, amb l’objectiu de “compartir i conèixer les desigualtats generades per l’actual sistema capitalista i les injustícies que genera”. La formació es farà aquest mes de maig i aquí s’indica tota la informació. El seu correu de contacte és catalunya@setem.org

Font: Acció de carrer de la campanya Roba Neta. Setem.cat

Altres enllaços d’interès

Sobre voluntariat internacional:

Sobre voluntariat local: