El Salvador: democràcia i justícia social en risc


L’Assemblea legislativa de El Salvador, en mans del partit Nuevas Ideas del president Nayib Bukele, va destituir l’1 de maig, en la primera sessió del mandat, als magistrats de la Sala del Constitucional de la Cort Suprema de Justícia. Les organitzacions socials salvadorenques es mostren preocupades i assenyalen que aquestes mesures amenacen l’Estat de dret i la separació de poders.

Compartim el comunicat del Foro de Organizaciones de Cooperación Internacional Solidaria con El Salvador (FOCIS) en què demanen la implicació de la comunitat política internacional davant la reculada democràtica i fan una crida a realitzar accions per defensar els drets humans i la justícia social al país. En aquesta xarxa hi participen algunes de les nostres entitats federades que treballen amb entitats del país de l’Amèrica central, com ara Entrepobles, Mundubat, Farmamundi, ACPP o CooperAcció.

Comunicat del FOCIS

El Foro de Organizaciones de Cooperación Internacional Solidaria con El Salvador (FOCIS) aglutina a una trentena d’organitzacions internacionals que treballem al costat d’organitzacions socials i comunitàries salvadorenques, per l’enfortiment de l’Estat de Dret i la garantia dels Drets Humans a El Salvador. Davant els fets succeïts el passat 1 de maig, realitzats en la primera sessió de la nova Assemblea Legislativa, en la qual, en un acte il·legal i inconstitucional, es va aprovar la destitució de les i els magistrats de la Sala del Constitucional de la Cort Suprema de Justícia i del Fiscal General de la República d’El Salvador, procedit pel nomenament immediat de nous titulars; aquests fets violenten la separació de poders, l’Estat de Dret, els valors democràtics i els drets humans.

Per tot l’anterior:

  • Compartim les preocupacions manifestades per les diverses expressions de la societat civil salvadorenca, mostrant la nostra solidaritat, compromís i acompanyament.
  • Sol·licitem als nostres respectius governs i parlaments estatals i territorials, incloent la Unió Europea, que mostrin la seva clara condemna davant els fets succeïts i que instin l’Assemblea Legislativa i al govern d’El Salvador a respectar els mecanismes i principis de la democràcia; així com a mantenir-se vigilants davant qualsevol altre indici de reculada democràtica i de vulneració de drets per part d’institucions de l’Estat, donant seguiment als mecanismes internacionals de drets humans que s’han activat.
  • Convidem a la societat civil internacional a realitzar accions per a la defensa solidària de l’estat de Dret a El Salvador, condició bàsica perquè el país avanci en justícia social i desenvolupament.

San Salvador, 4 de maig de 2021