Lafede.cat celebra 30 anys de lluita per la Justícia global


La celebració del 30è aniversari coincideix amb el 25è de les acampades del 0’7%. Durant els mesos de novembre i desembre hi haurà diferents activitats per situar la Justícia global al centre del debat.

Aquest 2019 Lafede.cat celebra que fa 30 anys que la cooperació catalana es va articular i treballa en xarxa. El 1989 es va crear la Federació catalana d’ONG per al Desenvolupament que el 2013 es va fusionar amb la Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans i la Federació Catalana d’ONG per la Pau que havien sorgit uns anys després, per crear Lafede.cat. La federació ha escollit aquest any perquè coincideix també amb el 25è aniversari de les Acampades pel 0’7 (novembre del 1994), moment en que la societat catalana va mobilitzar-se massivament per denunciar el deute que els països rics tenien amb els empobrits, fruit de la colonització i l’espoli, i reivindicar que el retornessin dedicant el 0’7 dels seu pressupost a cooperació internacional.

Malgrat després de dècades de treball i reivindicació permanent el 0’7 no s’ha aconseguit, Lafede.cat vol aprofitar aquesta data –que coincideix amb un moment històric de retrocés de drets i llibertats i creixent autoritarisme arreu— per reivindicar el valor i la utilitat de la lluita per la justícia global, única manera de frenar un sistema capitalista depredador i inhumà. Treballar des d’un paradigma de Justícia global i amb un horitzó de Justícia global significa que no hi ha justícia social, econòmica, ambiental o de gènere possibles si es consideren de manera separada perquè la justícia és global o no és. Significa també que cal treballar a totes les escales i al mateix temps, del local a l’internacional, i que cal trobar totes les interdependències entre la lluita contra la desigualtat i les lluites ecologistes, feministes, antiracistes i pels drets civils i polítics. En aquest sentit, Lafede.cat va aprovar, el 2015, el document “Treballar per la justícia global en un món global”, i el 2016 impulsa la campanya “Fentipensant Justícia global” amb articles acadèmics i un vídeo de reflexions de les entitats per seguir avançant amb el concepte amb. Ara Lafede.cat impulsa una nova campanya que començarà a mitjans de novembre i que té previstes diferents activitats, de moment, fins a principis de desembre. Les accions i dates es publicaran properament.

Agenda compartida de la Justícia global

Moltes entitats de Lafede.cat englobaran les seves activitats sota la campanya, i les identificaran amb el nou logo dels 30 anys. Una de les primeres és la xerrada “Combat la impunitat corporativa des de les lluites socials”, el 22 d’octubre a les 19 h al Col·legi de Periodistes organitzada per entitats que formen part de l’Eix d’Empresa i drets humans de Lafede.cat i amb presència d’activistes internacionals d’Armènia, Palestina i Colòmbia.

El 28 de novembre a les 19h Lafede.cat acull la Jornada Cooperació Internacional i Economia Solidària, organitzada per FETS i amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desnvolupament, on es vol obrir el debat sobre la modernització de la cooperació des d’una perspectiva de la justícia econòmica per impulsar noves formes de producció, ocupació i consum, inclusives i sostenibles, introduint també la qüestió de la coherència de les nostres polítiques públiques. Cal inscriure’s. Per altra banda, l’1 de desembre, l’Enginyeria sense fronteres proposa debatre sobre l’accés a l’aigua amb una visió Nord-Sud amb un teatre fòrum a Sant Cugat del Vallès.