La societat civil xilena demana suport


Davant la greu crisi social i política a Xile que ha provocat ja la mort de 15 persones i la detenció de més de 2.600, Lafede.cat, igual que ha fet la Coordinadora Estatal d’ONG, se suma al comunicat d’ACCIÓN,  l’Associació Xilena d’Organismes No Governamentals. La federació es fa ressò així de la crida a la solidaritat que fan des de Xile.

COMUNICAT ACCION – Asociación Chilena de Organismos no Gubernamentales

(Santiago de Xile 22 d’octubre de 2019).

 

Xile: no estem en guerra!

A inicis de la setmana passada el Govern xilè va decretar la pujada de les tarifes de la xarxa de metro de Santiago, l’última gota que va fer vessar el got ja ple d’una i mil injustícies: els baixos salaris, el valor dels medicaments, el sistema de pensions, els anuncis de la pujada de les tarifes d’electricitat, la situació de les zones de sacrifici ambiental, el negoci de l’aigua privatitzada. Tot això en un context de corrupció i de constant violació del conflicte d’interès entre política i empresa.

ACCIÓN i les seves organitzacions des de sempre hem plantejat el divorci creixent entre l’Estat i la societat, les elits polítiques i els moviments socials i hem plantejat insistentment la necessitat de complir amb la transició des de la dictadura militar de Pinochet, a la democràcia, amb la participació de la societat civil. Només aquest camí permet afrontar l’exclusió i la desigualtat que viuen les majories dels xilens i xilenes, de nenes i nens. L’escassa capacitat d’escolta dels governs i la mateixa escassa empatia amb els sectors més vulnerables, no només motiven sinó que també alimenten i reforcen les propostes.

Des de la setmana passada i fins aquest mateix moment a tot el país s’han multiplicat les manifestacions escalant en participació i involucrant de forma pacifica a famílies i ciutadans comuns i corrents, les consignes són més equitat social i ambiental. Condemnem els actes de violències que s’han donat i que es continuen donant i ho condemnem perquè, conscientment o inconscient, són part d’un guió que es repeteix: amagar i minimitzar darrere de la violència les veritables demandes i motivacions del poble xilè .

Davant aquests esdeveniments el divendres 18 d’octubre el president Sebastián Piñera va anunciar la declaració de l’estat d’emergència a Santiago i posteriorment estès a tot el país, al qual s’ha afegit també el toc de queda. El país ha quedat sota les ordres dels responsables militars, amb milers d’ells als carrers, i tot i així no s’han aturat les manifestacions, ni amb l’estat d’emergència ni amb el toc de queda. A una setmana de l’inici de les protestes ja comptem amb 15 persones mortes, desenes de ferits i centenars de detinguts.

Lamentem i rebutgem l’afirmació del president Sebastián Piñera d’ “estat de guerra” l’única conseqüència de la qual és continuar escalant la repressió o aprofitar situacions de caos per instal·lar una agenda basada en la seguretat, limitant les llibertats i dificultant el diàleg per a la resolució de la crisi en què ens trobem. L’únic enemic contra qui hem de lluitar són les desigualtats, la pobresa, l’explotació i privatització dels recursos naturals, el dret a la salut, educació i habitatge.

És urgent un nou pacte social que reverteixi i afecti el neoliberalisme salvatge instaurat a casa nostra per la dictadura i que cada dia mostra el seu rotund fracàs. I això no només a Xile, els esdeveniments a l’Equador, Brasil, Argentina i el Perú evidencien la immediata i obligatòria revisió i canvi de les polítiques socials i econòmiques a la regió.

La solució no serà fàcil i demanarà compromisos sincers i de la màxima tolerància entre tots i per això ACCIÓN reafirma la importància de l’expressió i de l’acció de la societat civil en la construcció democràtica i treballarà per a això, tal com ho vam fer en el passat.

Fem una crida al diàleg a totes les organitzacions de la societat civil xilena, a les seves xarxes, a les acadèmies, als líders socials a les dones i homes xilens compromesos en construir un país més just. Fem una crida a un diàleg per promoure l’Assemblea Constituent i construir junts aquella Constitució que es mereix el poble xilè.

Fem una crida a la solidaritat de les organitzacions de la societat civil internacional pel que succeeix a Xile, un cas més a l’Amèrica Llatina i al món, expressant la nostra més profunda preocupació davant la violència física, psicològica, ambiental, econòmica, social, sexual, que vivim quotidianament.