Homenatge a Arcadi Oliveres: la seu de la federació portarà el seu nom


El passat 23 de febrer va tenir lloc l’acte oficial de canvi de nom de la seu de Lafede.cat. A partir d’ara l’equipament municipal portarà el nom d’Espai Arcadi Oliveres-Casa de la Justícia global. L’acte, al qual va assistir l’alcaldessa Ada Colau, el conseller d’Exteriors, Bernat Solé, i el mateix Arcadi Oliveres va ser profundament emotiu. L’acte el van seguir per streaming 125 persones i amb posterioritat l’han vist 1200 més. 

Espai Arcadi Oliveres-Casa de la Justícia global. Febrer 2021. Lafede.cat

Des del moment en què es va fer pública la malaltia d’Arcadi Oliveres, la Junta de la federació va comunicar-li al propi Arcadi la idea de posar-li el seu nom a la seu, recuperant així una idea que ja s’havia valorat en el moment del trasllat de la federació a la seu del carrer Tàpies, ara fa quinze anys. L’acte es va celebrar online per donar compliment a les restriccions sanitàries, i només un petit nombre de persones de la Junta directiva i de representants de les administracions i la família van ser-hi presents.

L’alcaldessa Ada Colau va agrair a l’Arcadi Oliveres i a la seva família la seva generositat per la seva presència i la seva disponibilitat en aquest tram final de la seva vida. Colau va glossar la seva figura, el seu compromís de tota una vida, la seva capacitat pedagògica i la seva transversalitat. “Sovint – va dir- es fan reconeixements a d’altres figures internacionals i costa fer-los a la gent més propera: altres tenen a José Mújica, nosaltres tenim a l’Arcadi”. L’alcaldessa també va dir que l’acte no era només de reconeixement sinó de compromís futur amb els valors i les causes que ell defensava, com una manera de dir “que seguirem el teu camí”.

D’esquerra a dreta: Bernat Solé, Arcadi Oliveres, Ada Colau i Luca Gervasoni. Febrer, 2021. Font: Laura Guerrero

El Conseller Bernat Solé, per la seva part, va destacar que el que feia la federació posant el seu nom a l’espai era omplir-lo de valors, “una manera d’explicar la cooperació i la solidaritat”. El Conseller va dir que l’Arcadi era un ambaixador del país, i part de la seva història. Li va agrair totes les lluites compartides i el seu compromís permanent de ser al costat de les persones més vulnerables. Solé va parlar de la saviesa de l’Arcadi i de la seva capacitat per transmetre-la, i també de la seva perseverança en els valors de la pau: “quan escoltes a l’Arcadi, els seus valors i les idees s’instal·len en tu”.

En nom de la federació Luca Gervasoni va destacar, en primer lloc, que des del moment en què la federació i l’Ajuntament van acordar el canvi de nom, tot el procés havia estat molt ràpid, malgrat “les administracions no són l’espai més àgil i ràpid del món”, i malgrat que tots els límits i  contradiccions de la propia federació. “Per tu, la cosa va anar així: ho hem aconseguit”.

Gervasoni va explicar per quines raons es va prendre la decisió: “perquè en realitat tot és culpa de l’Arcadi; perquè no volem oblidar mai la República de la paraula, del diàleg de la cultura que hem aprés de tu; i perquè volem celebrar la vida donant-te les gràcies”. El president de la federació va destacar el paper determinant d’Arcadi Oliveres en la formació política de tota una generació, i en la creació de la pròpia federació, en participar, junt amb el Joan Gomis, en la primera campanya pel 0,7% el 1981, i en el naixement mateix de la cooperació pública catalana, després de convèncer Pujol de dedicar la primera partida de cooperació internacional de la Generalitat.

Després d’un breu repàs de totes les campanyes i mobilitzacions en què havia participat, Gervasoni va parlar de les xerrades de l’Arcadi Oliveres com la “república de la paraula, del diàleg i de la cultura”, i en va destacar dos aprenentatges fonamentals: el primer que la nostra prioritat a escala global ha de ser destruir el capitalisme, “des de l’ètica i la política de la noviolència, des de la democràcia pacífica i pacifista, cal fer cooperació, però sobretot, cal canviar l’ordre global”, i el segon que cal canviar a nivell individual,  “la nostra forma d’estalviar, de comprar, d’informar-nos, de comportar-nos en aquest món”. En nom la Junta i totes les entitats federades Gervasoni va agrair a Arcadi el seu compromís i la seva feina al llarg de tota la seva vida: “Gràcies, Arcadi, per obrir-nos tantes portes. Per tanta vida que ens has donat. Gràcies per tot i gràcies per tant. I sempre, sempre, sempre, com ens has ensenyat i avui més que mai, en lluita pacífica i noviolenta per la Justícia Global”.

Arcadi Oliveres i Ada Colau. Febrer, 2021. Lafede.cat

Que tinguem sort

Arcadi Oliveres va mostrar-se molt emocionat i agraït amb el canvi de nom del local que, va dir, mai s’hauria imaginat poder viure-ho. Va explicar que quan la junta de la federació li va comunicar la decisió i l’acord de l’Ajuntament ell no ho veia possible per l’experiència viscuda amb el seu fill Marcel, al qual també se li ha dedicat un espai a un equipament municipal, la Casa Orlandai, però es va haver d’esperar cinc anys després de la seva mort, per fer-ho realitat. L’Arcadi va considerar l’acte i el canvi de nom com una feliç continuació del que ell considera “una vida plena de caramboles”. Va recordar en Joan Gomis, impulsor de les antigues federacions d’ONG, el seu mestratge i els anys compartits amb ell a Justícia i Pau. També va fer esment de la primera instància de coordinació, anterior fins i tot a les federacions, el Casal de la Pau de Barcelona, que va ser l’embrió de les federacions.

L’Arcadi va tancar l’acte amb dos desitjos, un de personal i un de col·lectiu. A nivell personal va dir que era més feliç que mai per tanta estima que estava rebent, i li va desitjar a tothom poder arribar al final com ho estava fent ell. A nivell col·lectiu va desitjar una llarga vida a la federació i totes les entitats: “Que tinguem sort per seguir treballant de manera col·lectiva, perquè els propòsits de les entitats i col·lectius de Lafede.cat segueixin vius”.

 

Més informació:

📽 Podeu veure el vídeo de la sessió aquí (s’inicia al minut 12).

📸 Galeria de fotos de l’acte al flickr de Lafede.cat

🧾 Intervenció completa d’en Luca Gervasoni: “Paraules per a l’Arcadi Oliveres

Part de la Junta directiva i equip tècnic actual de Lafede.cat amb l’Arcadi. Febrer, 2021. Font: Laura Guerrero