Jornada: Com respon l’educació als reptes globals?


El 15 d’abril tindrà lloc la jornada educativa “Canviar l’educació per canviar el món. Com responem als reptes globals?”, on es presentarà una nova caixa d’eines d’Educació per la justícia aglobal: dues guies, un webmapa i experiències educatives.

Sessió inaugural de la II Trobada: Pau Rodríguez (eldiario.es), Fatima Shehu i Valter de Jesús Leite. Febrer 2017. Lafede.cat

 

La pandèmia ha tingut un fort impacte sobre les accions d’educació per a la justícia global, però les entitats han reaccionat ràpid i s’han adaptat al món digital per poder seguir oferint els seus projectes. La pandèmia també està darrera de l’ajornament de la III Trobada “Canviar l’educació per canviar el món, fins al 2022 quan la situació sanitària permeti celebrar-la de manera presencial. Aquesta trobada, que se celebra des del 2015 i té caràcter biennal, és un dels espais més importants d’actualització teòrica i pràctica del discurs educatiu d’entitats, administracions i educadors i educadores compromesos amb la justícia global.

El grup motor de la trobada, format pels departaments d’educació i cooperació de diferents administracions (Generalitat, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona), i entitats com l’Escola Lliure del Sol, el Centre Promotor d’APS, Escoltes Catalans i la mateixa federació, s’ha mantingut actiu i no ha volgut desaprofitar l’actual moment de crisi global, per organitzar una jornada anual per mostrar els avenços aconseguits i posar de relleu la necessitat d’educar en la interdependència i la ecodependència.

La jornada “Canviar l’educació per canviar el món. Com responem als reptes globals?” se celebrarà el proper 15 d’abril en format virtual i comptarà amb la participació de Digna Couso i la Carmen Aliaga que, amb una doble mirada nord-sud, parlaran del rol de l’educació davant les múltiples crisis globals. La Digna és física i directora del Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica, i treballa amb professorat per dotar l’ensenyament científic d’una visió crítica i de valors. Per la seva banda, la Carmen, és antropòloga i ecofeminista boliviana i treballa amb dones indígenes en projectes d’educació popular feminista per entre d’altres, recuperar els sabers de les dones.

Nova caixa d’eines d’Educació per la justícia global

Dues guies, un webmapa i moltes experiències educatives, aquesta serà la caixa d’eines que es presentarà durant la jornada del 15 d’abril. Es presentarà la Guia Educar per a futurs alternatius, on l’eix d’Educació de la federació ha recollit el marc teòric de l’Educació per a la justícia global i un decàleg per a la seva posada en pràctica. També es presentarà la Guia Amb dret a transformar, d’Escoltes Catalans, absolutament alineada amb la primera i adreçada específicament a entitats d’educació en el lleure.

Pel que fa a les experiències educatives es presentarà el webmapa “Educa Justícia Global” que recull experiències d’educació transformadora inspiradores i replicables. Algunes d’aquestes experiències es van presentar a la trobada del 2019 i s’anirà ampliant amb les noves propostes d’entitats i centres educatius. A la propera jornada d’abril es donaran a conèixer, per últim, quatre noves experiències que treballen el malbaratament alimentari, la lluita contra els discursos de l’odi i la discriminació, la justícia ambiental amb visió de gènere, o el treball dels defensors i defensores de drets humans, amb metodologies com la fotografia participativa, l’aprenentatge servei o l’artivisme.

 

Més informació:

INSCRIPCIONS PER A LA JORNADA: aquí fins el 14 d’abril.

📃 Programa complet de la Jornada.

👉 I Trobada: 10 i 11 d’abril de 2015 – presentació i crònica de la jornada.

👉 II Trobada: 2 i 3 de febrer de 2018: presentació, crònica de la jornada i videoresum.

👉 Wikipàgina de Lafede.cat: “Educació per a la Justícia global