Lafede.cat acull una trobada internacional d’educació transformadora


Els propers 1 i 2 de desembre, Barcelona reunirà una setantena de persones entre professors/es, i representants d’ONG i administracions públiques d’Itàlia, França, Polònia i Catalunya, en un Taller d’Intercanvi d’experiències educatives del projecte europeu REDDSO.

El taller vol ser un espai de trobada entre ONG i centres educatius europeus per tal d’afavorir el treball en xarxa i avançar cap a la innovació en l’àmbit de l’educació per al desenvolupament sostenible i la solidaritat internacional, però comptarà amb la visió d’experts de Senegal, Argentina i Burkina Faso per tal que aportin la seva opinió sobre els reptes de l’educació per a la ciutadania global.

Fotografia: Lafede.cat

Fotografia: Lafede.cat

El taller s’organitzarà a partir de presentacions i dinàmiques de grup. Hi haurà l’oportunitat de conèixer algunes experiències rellevants de les regions-sòcies del projecte. En el cas de Catalunya, presentarem l’experiència d’un grup de 3r d’ESO de l’INS Pla d’en Boet de Mataró el qual, a partir de la proposta educativa d’Oxfam IntermonConnectant Mons”, va passar de treballar el tema de la injustícia alimentària a convertir-lo en un projecte d’Aprenentatge Servei-APS: van passar de formar-se a formar a la resta dels seus companys.

Ens ha canviat la perspectiva de veure les coses”

Aprofitant un acte organitzat per la Fundació Jaume Bofill, vam parlar amb el Daniel Navarro, l’Alberto Quijorna i el Raúl Cantarero sobre la seva experiència: “per treballar el tema de la injustícia alimentària ens vam fer algunes preguntes: consumim el que necessitem veritablement? Sabem d’on vénen els productes que consumim? Com és possible que encara que es produeixi menjar per a tothom hi hagi 870.000 milions de persones que encara passin gana? Les preguntes ens van porten a investigar i aleshores es van afegir noves preguntes, com per exemple en relació a l’acaparament de terres de les multinacionals que les agafen als camperols, i per culpa d’això moltes famílies es queden sense treball i sense poder subsistir

El Dani, l’Alberto i el Raúl, juntament amb la resta de companys de la classe, s’han encarregat d’explicar a tots els cursos del seu institut el que havien descobert, un autèntica campanya de sensibilització: “També vam fer una jornada solidària i vam recollir 210 quilos d’aliments per portar-los a la fundació San Joaquim, un menjador social de Mataró”. L’acció més mediàtica ha estat, sense dubte, la creació del blog boetcontralafam.cat: “un dia a informàtica, la Sandra, la professora, ens va proposar de crear una pàgina web que tractés el tema de la injustícia alimentària i on poguéssim explicar les accions que estem realitzant per lluitar-hi. Vam sortir 5 voluntaris i la web va acabar guanyant el segon premi del concurs WEBS.CAT. Gràcies a la web hem sortit a la revista local, al diari El País, ens van fer una entrevista a la cadena SER… i a més, per als alumnes més petits, el blog és una motivació per continuar el treball”.

Experiències com aquesta són les que compartirem l’1 i 2 de desembre a la Casa del Mar. Experiències que ens ajudin a detectar pràctiques innovadores, pràctiques exitoses que ja estan construint ciutadans i ciutadanes globals: “hem après valors que no pot ensenyar un professor, ens ha canviat la perspectiva de veure les coses. El que abans pensaves que estava molt lluny, ara veus que està aquí molt a prop, i l’APS fa que l’alumnat s’impliquin més, tu poses una mica més de la teva part i acabes aprenent coses noves, i acabes fent moltes més coses de les que en un principi pensaves. Per exemple, ara quan anem a comprar tenim més cura d’on provenen els aliments, intentem comprar en petits negocis, no lucrar a les grans multinacionals que exploten els treballadors”.