Lafede.cat, entitat impulsora de la campanya Tancarem el CIE


La Campanya Tancarem el CIE s’ha presentat avui als mitjans de comunicació. Impulsada per una plataforma associativa molt àmplia, convoca a la ciutadania a mobilitzar-se els propers 17 i 18 d’octubre.

Foto: Lafede.cat

Foto: Lafede.cat

Alba Cuevas, portaveu de Sos Racisme, entitat coordinadora, ha presentat la campanya en nom de totes les entitats impulsores on, a banda d’entitats i col·lectius socials, es troben des d’Omnium cultural, als sindicats i associacions del món de l’art i la cultura. Cuevas ha destacat tant el caràcter transversal de la campanya, com el fet de convocar dues jornades de mobilització social per aquest tema, en l’actual conjuntura política: “no és casual fer-ho entre el 11 de setembre i el 9N, si estem imaginant un nou país, cal dir que no el volem amb un CIE a dins”. La campanya convoca un míting piulada el 17 d’octubre a Cotxeres de Sants amb 100 intervencions en directe, i el 18 d’octubre proposa encerclar el CIE de la Zona Franca on, el 2013, van ser internades 1.584 persones de les quals el 54% dels internaments no van acabar en expulsió.

Rita Marzoa, com a representant d’Omnium Cultural ha insistit en la projecció nacional del tema: “si estem construint alguna cosa no podem esperar al 9N a construir-la, un país normal no té espais on es vulneren els drets humans, construir un nou país no és només anar a la V”. Carme Sansa de l”Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya ha repetit la paraula vergonya i ha recordat que parlem de gent “que no ha fet res”, Andres Garcia Berrío de “tanquem els CIE” testimoni de greus vulneracions als drets humans ha parlat del CIE com un espai no només real sinó simbòlic de concentració de injustícia, i Gerad Quintana i xxxxx de la FAVB han centrat les seves intervencions en el fet que Barcelona és una ciutat bolcada en el turisme i en la seva imatge exterior, i han senyalat la contradicció com a ciutat amb el maltracte a uns estrangers molt concrets que no són ni turistes ni votants . Quintana ha dit que una ciutat que aspira a tant no pot tenir un centre així, i ha citat Jacques Kerouac: “El món és un país estranger”, i al representant de la FAVB ha reivindicar “el dret a caminar per millorar la pròpia vida” com a dret fonamental.

web_DSCF2337_bis

Foto: Lafede.cat

Aida Guillen, vicepresidenta de Lafede.cat i directora de l‘Institut de Drets Humans de Catalunya, ha participat en la guixada final i simbòlica del CIE. Guillen, experta en drets humans, considera els CIE un tema prioritari en termes de justícia global: “les organitzacions no podem tenir projectes de defensa dels drets humans a Gaza o República democràtica del Congo i no estar a la lluita contra els CIE que són forats negres per als drets humans al costat de casa, en països que exigeixen el respecte als drets humans a la resta i en ciutats com Barcelona, promotores de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat”. El 17 d’octubre Lafede.cat commemora el Dia Internacional de la Lluita contra la Pobresa. Malgrat la coincidència de dates, Guillén demana a les entitats federades que també se sumin, en la mesura de les seves possibilitats, a la campanya pel tancament del CIE de Zona Franca, i en facin difusió entre la seva base social. De moment, 800 persones a títol individual i més de 80 entitats ja han signat el manifest de suport de la campanya.
Més informació

http://www.tancaremelcie.cat/

@tancaremelcie

https://www.facebook.com/tancaremelcie