Nou organitzacions federades compartiran l’Espai d’Entitats, nou local inaugurat ahir


Després de gairebé tres anys de gestions, ahir 17 de febrer, amb la presència de l’alcalde Xavier Trias, es va inaugurar un nou local associatiu al carrer Erasme de Janer número 8. Es tracta d’un espai municipal cedit a Lafede.cat i a l’Associació de Famílies monoparentals i acollirà les oficines de nou entitats federades.IMG_0303

Amb la crisi, moltes entitats han hagut de reduir despeses, i el lloguer de locals per oficines ha estat un important maldecap. Per a la junta directiva de Lafede.cat aquesta ha estat una gran preocupació. Ahir la presidenta Míriam Acebillo es mostrava satisfeta que algunes de les organitzacions que s’ocupen de la justícia global disposin d’un nou espai i puguin continuar la seva feina. Míriam Acebillo va acompanyar a l’alcalde Xavier Trias en la seva visita per la part del nou local assignada a Lafede.cat. A la roda de premsa, organitzada allà mateix, va recordar que darrere aquesta inauguració hi ha les dificultats econòmiques de moltes entitats per culpa d’unes retallades acumulades del 70% als pressupostos de cooperació, des del 2010. La presidenta de Lafede.cat va agrair el treball de l’anterior president de Lafede.cat, Francesc Mateu, que va començar les negociacions amb l’Ajuntament de Barcelona, i el suport d’aquest, fruit, va dir, d’un fort consens existent a la ciutat de Barcelona, sobre la importància del treball de cooperació internacional i de donar suport al teixit associatiu.

L’Ajuntament ha invertit més de mig milió d’euros en la rehabilitació i adequació del local i la seva cessió s’emmarca en les línies d’actuació del Pla Director de Cooperació al Desenvolupament, Solidaritat i Pau 2013-2016 que preveu el recolzament a les entitats amb més poblemes. L’alcalde Xavier Trias va reafirmar el seu compromís amb la cooperació internacional, va recordar que l’Ajuntament hi dedicava ja el 0’7% i va destacar el fet que compartissin local entitats que treballen per eradicar les desigualtats tant a la ciutat, com a d’altres països.IMG_0326

L’Espai d’Entitats té un total de 594,97 metres quadrats dividits en deu despatxos i quatre sales d’ús col·lectiu. Lafede.cat creu que aquest nou espai, gestionat col·laborativament, pot generar noves dinàmiques de treball col·lectiu. Les entitats que compartiran espai són ACCP-Assemblea Cooperació per la Pau, Alternativa-Intercanvi amb Pobles Indígenes, Associació d’Educadors en Drets Humans-AHEAD, Centre de Treball i Documentació-CTD, Farmamundi, Fundació Comparte, Peace Brigades International-PBI Catalunya, SIOF-Servei d’Informació de l’Objecció Fiscal a les despeses militars i Suds. Totes s’han mostrat il·lusionades amb el nou espai. Així, Elena Díez, d’AHEAD, considera que es tracta d’una bona oportunitat per a les entitats petites, per tenir més visibilitat i impulsar els seus projectes, i Cecília García, per la seva banda, coordinadora de Farmamundi Catalunya, valora especialment el fet que es faciliti el treball en xarxa.

Les nou entitats compartiran el local amb la Federació Catalana de Famílies Monoparentals, un dels sectors de la població més afectats per la crisi, ja que es tracta majoritàriament de dones amb fills. La part del local adequat per a les famílies monoparentals inclou un espai infantil.