Recomanacions culturals de Lafede.cat per a un estiu sense pantalles


Abans de marxar de vacances, la junta i l’equip tècnic de Lafede.cat us donem algunes idees de recomanacions culturals per aquest estiu relacionades amb la Justícia global. Són recomanacions 1.0, és a dir, que no impliquen utilitzar pantalles ni de mòbil, ni d’ordinador ni de televisió. Bones vacances!

LLIBRES

La Cassandra, mig abandonada per la mare, viu amb la seva àvia, una cuinera i un criat, a la Grècia dictatorial de finals de la dècada dels 60. Contempla el món dels adults amb la innocència d’una nena de 6 anys, i omple de llum la crueltat i la hipocresia que l’envolten. Tot i així, el món fabulós que la seva imaginació projecta és indissociable d’unes situacions domèstiques tèrboles, plenes d’ombres i de neguits”… La Cassandra i el lloc és un clàssic indiscutible de la literatura grega moderna que tracta les violències sexuals infantils des d’una altra mirada, la de la tendra infant protagonista.

És un repàs de l’obra científica situada en la biografia de Franz Boas i quatre de les antropòlogues més destacades del cercle que va impulsar als anys 20 el relativisme cultural enfront al supremacisme dominant en la societat nordamericana -que va ser referent pel nazisme alemany-: Margaret Mead, Ruth Benedict, Ella Deloria y Zora Neale Hurston. Perquè “Les idees científiques no només sorgeixen del cap d’algú, també del seu cor i de la seva experiència de vida”, reflexiona. Aquestes investigadores van viatjar al Cercle Polar Àrtic, a les reserves americanes, al Carib, a la Polinèsia o al Japó per documentar enfocaments radicalment diferents sobre les relacions entre homes i dones, l’amor o la família.

Imagen de cubierta: QUÉ HACE UN NEGRO COMO TÚ EN UN SITIO COMO ESTE

«Durant molt de temps em vaig odiar per ser negre.» Amb aquesta frase arrenca aquest poderós testimoni que ens revela fins a quin punt el racisme és present entre nosaltres i de quina manera condiciona la vida de les persones. «Què fa un negre com tu en un lloc com aquest» és la pregunta que s’amaga després de molts d’aquests casos de racisme i amb què el periodista Moha Gerehou trenca el relat en què sempre són els «altres», els aliens, els que mai no seran d’aquí.

Píkara Magazine edita un monogràfic amb els textos publicats per Silvia Agüero Fernández. Com diu ella mateixa, és “una culleradeta per assaborir els plurals feministes”. No preten assentar una teoria del feminisme gitano, sino que l’autora parla de la seva vivència: la violència obstètrica antigitana, els estereotips que ens estigmatitzen, i la construcció històrica de l’antigitanisme, per acabar plantejant alguna sortida possible a aquest laberint.

Escrit en forma de diari personal, Kannjawou (una celebració en crioll haitià) ens apropa la vida de les persones autòctones que viuen a la capital d’Haití. Coneixem un grup de 5 joves i hi descobrirm els seus anhels, els seus somnis i les seves visions sobre la situació d’ocupació i ajuda internacional que viuen. És una novel·la tendra i dura alhora, que ens permet reflexionar sobre el nostre paper com a entitats de cooperació, en la necessitat d’abordar les relacions globals des d’una perspectiva diferent i, sobretot, en escoltar les històries d’aquells que viuen en els països més empobrits.

CÒMICS

“Al voltant d’una taula parada amb el samovar, el te i les pastes, un grup de dones es disposa a passar la tarda.” Atenció amb aquesta peça de la Satrapi perquè endinsant-vos entre tantes dones, confessions i escàndols podríeu esclatar de tant riure.

Brodats (Reservoir Gráfica) : Satrapi, Marjane, Alegre Clanxet, Mireia: Amazon.es: Libros

Aquest és un còmic sorprenent, absorbent i a estones brillant. L’obra narra la vida de Billy Pilgrim, un optometrista nord-americà que va ser presoner de guerra durant la Segona Guerra Mundial, que va sobreviure al bombardeig de la ciutat de Dresden, que va ser abduït per un objecte volant no identificat, exhibit en un zoo al planeta Tralfamadore. L’epopeia de Billy Pilgrim serveix els autors per denunciar l’absurda crueltat de qualsevol conflicte bèl·lic i per jugar amb el concepte de narració temporal.

 

EXPOSICIONS

El 2023 es commemora el centenari de l’assassinat de Salvador Seguí, conegut com el Noi del Sucre. Aquesta exposició és un recorregut per la seva vida i el seu temps: uns anys fonamentals per entendre com Catalunya es va convertir en una societat industrial, dels quals Seguí en va ser un protagonista essencial.

El centro KBr Fundación MAPFRE Barcelona presenta las muestras 'Tina Modotti' y 'La Cataluña de Jules Ainaud (1871-1872)'

Nascuda al si d’una família obrera a Udine, Tina Modotti va emigrar i va créixer als Estats Units, on es va convertir en actriu al Hollywood dels anys 20 i va conèixer Edward Weston, que la va iniciar a la fotografia i amb qui es va traslladar a viure a Mèxic el 1923. Gairebé tota la seva obra fotogràfica es va produir entre aquesta data i el 1930. Des d’un interès inicial per les formes abstractes, la seva mirada va evolucionar fins a centrar-se en l’ésser humà i en la denúncia de la desigualtat i la injustícia: les condicions precàries dels treballadors, la pobresa urbana o el paper de la dona a la comunitat es van convertir, entre altres qüestions similars, en els temes principals d’una fotografia concebuda com a propaganda política. Aquesta exposició, la més àmplia realitzada fins a la data de Tina Modotti, parteix d’un treball de recerca profund, gràcies al qual s’ha pogut reunir un ampli nombre de còpies vintage de l’autora.

Aquesta exposició presenta, per primer cop en el context nacional i internacional, una revisió exhaustiva de la filmografia de Leeds Animation Workshop (LAW), el col·lectiu feminista de cinema independent format el 1978.Fins avui LAW ha produït i distribuït més de 40 curtmetratges, els primers realitzats durant el govern de Margaret Thatcher, a la dècada de 1980, quan la privatització, les reformes laborals i la disminució de l’accessibilitat als serveis públics van minar el benestar social.

FESTIVALS

Un any més, cal veure les obres de teatre, dansa, cinema, circ i concerts programats al Festival GREC ubicats a diferents punts emblemàtics de la ciutat com el Teatre Grec, Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, plaça Margarida Xirgu o Centre Cultural La Model. La programació d’espectacles acaba el 13 d’agost i trobareu diverses propostes, que de segur que alguna us farà gaudir o reflexionar.

Grec Festival 2023: celebramos la colectividad con 88 espectáculos y más de 50 actividades | Info Barcelona | Ayuntamiento de Barcelona

L’emblemàtic festival del barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat ja celebra els seus 15 anys. Els dies 6, 7 i 8 d’octubre podreu visitar l’espai Consciència i les paradetes, així com gaudir de bona teca i bona música. Podeu adquirir ja mateix l’abonament solidari per a tot el cap de setmana i així gaudir al màxim de tota la cultura de proximitat i de qualitat. 

 

LLOCS D’INTERÈS

Tant si viatgeu amb criatures com si no, us recomanem endinsar-vos en la vall de la Vansa i Tuixent i conèixer l’ofici de trementinaire, on el petit Museu de les Trementinaires de Tuixent és una parada obligatòria.

Wikiloc | Ruta Tuixén- Ruta de les trementinaires

Si sou a la Costa Brava, us recomanem molt la visita guiada “Tossa amb ulls de dona”, per conèixer de primera mà el paper fonamental de la dona en aquest municipi, vinculat ala vida pesquera i cultural. És una activitat gratuïta, per a tota la família i que a més inclou la visita al Museu de la Dona.

JOCS DE TAULA

L’estiu es un moment especial per estar en família, amb amistats, o amb els veïns al càmping. És especial perquè estem disteses, però alhora convivim molt més intensament amb les nostres que en qualsevol altre moment de l’any. Així que per posar-nos més a prova, recomanem aquest sorprenent joc de taula: The Mind! És molt senzill: cada persona té 10 cartes de números aleatoris entre l’1 i el 100. Es tracta d’aconseguir entre totes posar en ordre les cartes sense dir ni una paraula i sense veure què tira la resta. El repte és sincronitzar-se per aconseguir fer una sèrie en ordre. (Spoiler: és difícil però es pot!).

La Fallera Calavera - Abacus Online

Després de morir en una mascletà a causa d’un error de seguretat, una fallera torna a la vida convertida en zombi. Només hi ha una manera de calmar la seua ira apocalíptica: cuinar-li una bona paella. Aquesta és la premissa de l’exitós joc de cartes en valencià La fallera calavera, que juga amb el folclore de la terreta i amb l’humor i la crítica social per oferir un joc ràpid, divertit, molt addictiu i amb molta interacció entre jugadors. Ha tingut tant d’èxit que ha venut més de 100.000 unitats i la història s’ha convertit també en una novel·la juvenil i una obra de teatre. Recomanable 100% per a una tarda estiuenca amb els amics!

 

PODCAST

En un moment en què els drets i llibertats sexuals són qüestionats i atacats, aquest podcast ens permet entendre millor temàtiques relacionades amb la comunitat LGTBIQ+ i les seves vivències diverses d’una manera divulgativa, entretinguda i amb humor. Podeu recuperar epsidosie en què tracten temes com l’educació sobre diversitat sexual i de gènere a les aules, l’estigma del VIH lligat al col·lectiu, què vol dir envellir sent una persona LGTBI o la importància de la ficció i la cultura per generar referents que acostin la realitat del col·lectiu a la societat.

Informació del programa - Ja m'entens - Catalunya Ràdio